Tillbaka

Linedance på distans – ny verklighet för studieförbunden

Kursledaren peppar sina deltagare hemma i vardagsrummet i Pajala. Hennes kursdeltagare finns bland annat i Skåne och Kalmar. Vuxenskolan i Pajala är först i Sverige med att erbjuda just linedance på distans och det är förstås del av den stora omställningen som alla studieförbund snabbt tvingats in i.

- Vi hade en liten testkurs med linedace på distans redan innan sommaren och det gick överraskande bra, säger kursledaren Ann-Sofie Törmä i Pajala.

Då var kursdeltagarna från bygden och sådana som Ann-Sofie kommit ikontakt med genom tidigare kurser hon haft. Nybörjarkursen som börjar måndag den 14 september saknar än så länge deltagare från Pajala, men däremot kommer det att dansas i såväl Piteå och som Ljungbyhed i Kalmar, med en kursledare i Pajala.

- Distanskurser öppnar ju bokstavligt talat världen. Man kan vara precis var som helst och ändå delta. Rent praktiskt är det zoom som gör vårt möte möjligt. Jag har en Ipad på golvet i mitt vardagsrum. Jag filmar mina steg och så har jag förstås dialog med deltagarna, berättar Ann-Sofie.

Att lokala studieförbund nu plötsligt kan intressera och rekrytera deltagare från hela landet skapar nya möjliga målgrupper, med ett profilerat kursutbud.

- Det är en chans för oss i Norrbotten och i vårt fall specifikt Pajala att hamna på kartan. Även om det alltid att finnas lust och behov av att träffas fysiskt så är distanskurser del av studieförbundens framtid, med eller utan Corona, säger Anneli Svarvare, verksamhetsutvecklare vid Vuxenskolan i Pajala.

En del av Vuxenskolans verksamhet i Norrbotten handlar om cirkelledare som leder aktiviteter på äldreboenden, men allt det försvann då pandemin var ett faktum.

- Och det samtidigt som behovet av stimulans hos de boende var större än någonsin. Det gjorde att alla boenden var taggade till tusen när vi till exempel erbjöd livesänd kultur på distans, med traditionell musik från Tornedalen. Det gjorde vi redan i våras. Nu drar vi igång en läsecirkel på ett boende i Pajala och suget är stort, konstaterar Anneli Svarvare. De boenden som behöver teknisk support med att komma igång får det av oss.

Sven Tornberg är ordförande i SV Norrbotten och vill lyfta alla verksamhetsutvecklare och cirkelledare runt om i Norrbotten, som jobbat hårt för att ändå nå sina kursdeltagare som längtar efter verksamhet även under rådande pandemi.

- På vissa platser, till exempel Pajala, fanns den tekniska kunskapen och de kunde snabbt komma igång med distansverksamhet. På vissa håll måste vi börja med att utbilda våra cirkelledare och verksamhetsutvecklare, för att kunna komma igång. Men viljan att nå ut finns där, vilket till exempel Pajala är ett lysande exempel på.

 

För mer info:

Ann-Sofie Törmä, kursledare Linedance (på distans) tel 073-067 47 51

Anneli Svarvare, verksamhetsutvecklare Vuxenskolan Pajala, tel 070-578 86 80

Sven Tornberg, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Norrbotten, tel 070-372 32 97