2023-06-19

"Demokratiprat över mat" ger nya insikter och ökad förståelse

ÖREBRO LÄN: Du vet väl att vi har arbetat i ett års tid med att ta fram ett nytt studiematerial ”Hej demokrati!” om hur det är att leva i en demokrati? I konceptet ingår även ”Demokratiprat över mat” där mat och samtalskort bryter isen och öppnar upp för samtal om demokrati.

Studiematerialet Hej demokrati! och Demokratiprat över mat är resultatet av projektet Mitt val och demokratiprat över mat – Hej demokrati!, med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.


I ett års tid har våra projektledare och cirkelledare Shahla Ojagh (SV Örebro län) och Faarah Mohamud (SV Väst) ”kastat upp demokratibegreppet i luften” tillsammans med personer som saknar tidigare erfarenhet av att leva i en demokrati. De har pratat om vad demokrati betyder, vad man tänker på när man hör begreppet, vad det innebär att leva i en demokrati och hur demokrati påverkar både hur ett land styrs och hur människor lever och agerar.


RESULTATET BLEV ett studiematerial om demokrati som utgår från målgruppens frågor och behov. Studiecirkeln består av sex (6) träffar som innehåller samtal och övningar som bygger på vardagsnära frågor om demokrati.


En sjunde valfri träff ”Demokratiprat över mat” – Eller en fristående aktivitet!

För de som vill och har möjlighet finns även den valfria avslutande träffen ”Demokratiprat över mat”. De grupper som genomför den sjunde träffen bjuder in gäster till fördjupade samtal om demokrati över en bit mat eller fika. Syftet är att skapa en avslappnad och god atmosfär som öppnar upp för givande samtal.


Det kan handla om ett visst ämne eller en fråga som gruppen vill få svar på. Fokus för träffen är deltagarnas frågor till de inbjudna gästerna, men om det skulle behövas finns förberedda samtalskort som kan användas för att starta i gång samtalet.


– Under projektperioden har vi genomfört fem (5) "Demokratiprat över mat" i Örebro län, och även vår samverkande avdelning SV Väst har bjudit in till samtal. Det har varit otroligt värdefullt både för våra deltagare och de inbjudna gästerna, säger Shahla.


SHAHLA FORTSÄTTER och berättar att "Demokratiprat över mat" också passar som en fristående aktivitet även om man inte har gått studiecirkeln. Det krävs dock en viss förkunskap om demokrati för att det ska bli givande samtal för alla parter.


Nya insikter och ökad förståelse

I Örebro län har vi genomfört fem (5) tillfällen i ”Demokratiprat över mat” med olika grupper som deltagit i projektet. Gemensamt för träffarna är att de har gett nya insikter och ökad förståelse, både för våra deltagare och för de inbjudna gästerna som fått möta målgruppen på ett nytt – nära – sätt.


Vi har mött representanter från Socialtjänsten, föreningslivet, Örebro Rättighetscenter och Migrationsverket.


Kort sammanfattning av träffarna i Örebro län

1) Hallsberg – Socialtjänsten

12 elever från sfi som deltagit i Hej demokrati! bjöd in två socialsekreterare från Hallsbergs kommun (Barn och individ), medverkade gjorde även Emma Lado, folkhälsokommunikatör vid Örebro läns bildningsförbund.


– Deltagarna fick en helt ny syn på Socialtjänsten och deras arbete. De uttrycker att de inte längre känner samma oro för vad Socialtjänsten gör. De berättar att träffen gav dem bättre självförtroende i deras roll som föräldrar. Nu ser de sig som ambassadörer som kan berätta vidare om Socialtjänsten och deras arbete, känslan hos deltagarna förändrades från negativ till positiv och förstående, berättar Shahla.

Även socialsekreterarna uttryckte att det här var ett nytt sätt att möta målgruppen och de tyckte att det var ett bra initiativ. De fick med sig nya idéer från deltagarna. 


2) Örebro – Föreningsråd på Föreningarnas Hus

Totalt deltog 11 personer, varav 10 från föreningen Kurdiska Hem som deltagit i Hej demokrati. Syftet var att prata om folkbildning och föreningarnas roll i samhället i samband med demokrati.


– Vi pratade bland annat om varför föreningar är så viktiga i Sverige, vad det är för skillnad på kulturella och ekonomiska föreningar, varför det är bra att ha ett studieförbund bakom sig, vad som händer när en förening fuskar, och mycket mer säger Shahla.


3) Hallsberg – Föreningsrepresentanter

Elever från sfi som deltagit i Hej demokrati! bjöd in föreningskunniga representanter, en verksamhetsutvecklare från SV, en representant från SPF Seniorerna Hallsberg och en representant från SPF Seniorerna Sköllersta/Pålsboda.


Totalt deltog 24 personer och det var ett nyfiket gäng med många frågor om föreningsverksamhet och hur man startar en förening.


– Det här var första gången som fler av deltagarna fick vetskap om föreningslivet i Sverige, trots att de levt i Sverige i flera år. Vi pratade om studieförbund och deras förhållande till föreningslivet, varför föreningslivet är viktigt, hur man blir medlem, vilka föreningar som finns i kommunen och mycket mer. Det kom upp idéer om språkcafé och kamratcirkel, något som vi hoppas blir aktuellt, berättar Shahla.


4) Örebro – Örebro Rättighetscenter

Totalt sju personer träffades på Föreningarnas Hus i Örebro för att möta representanter från Örebro Rättighetscenter. Deltagarna i den här gruppen i Hej demokrati! har varit i Sverige en längre tid och har etablerat sig i samhället. Men som ändå velat lära sig mer om demokrati för att få en djupare förståelse.


– Under träffen pratade vi om mänskliga rättigheter, diskriminering, möjligheten till juridisk rådgivning, hur man kan påverka genom att skriva till politiker eller medier, frihet och gränser, och att inte trampa på andras frihet i en demokrati, berättar Shahla.


5) Örebro – Migrationsverket

Vid den här träffen deltog totalt 24 personer och medverkade gjorde representant från Migrationsverket i Örebro. 


– Vi pratade bland annat om Sverige som en demokrati, om sekretesslagen, hur migrationslagarna bestäms i Riksdagen, hur och varför tjänstemän tar beslut och hanterar alla ärenden baserat på lagarna. Vi pratade om asylprocessen, Dublin förordningen, rättigheter för asylsökanden, barnrättigheter och barnperspektiv för asylsökande barn, säger Shahla.


––––––––––

Projektet "Mitt val och demokratiprat över mat" – Hej demokrati! finansieras med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

––––––––––

I bild syns deltagare från ett tillfälle i "Demokratiprat över mat" i Hallsberg, Örebro län.

––––––––––