2023-06-13

Anhöriggrupp kring demens i Ljusnarsberg

LJUSNARSBERG: Från mars till juni har en grupp anhöriga till person med kognitiv svikt/demenssjukdom träffats under ledning av Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens Demensförening. Gruppen kommer att fortsätta träffas även hösten 2023.

Gruppen har träffats sex gånger och har utgått från studiehandledningen “Att slippa göra resan ensam” från Studieförbundet Vuxenskolan samt boken “När samtalen upphör” skriven av Anders Post. Deltagarna har delat erfarenheter som de upplevt i kontakt med hälso- och sjukvården, kommunens äldreomsorg och inte minst i kontakten med nära och kära, och omgivningen så som grannar med mera. 


En viktig lärdom att ta med från gruppen är att aldrig lämna den anhörige, eller nyinsjuknade, ensam efter diagnos. 


Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att det är väldigt värdefullt för anhöriga att få möjlighet att träffa andra i liknande situation för att dela – och få ny kunskap, bekräftelse, information och gemenskap. 


Genom samverkan når vi fler!

På SV samverkar vi med många ideella föreningar, varav Bergslagens Demensförening är en. Genom att mötas kring en gemensam fråga kan arrangera studiecirklar och aktiviteter för människor utifrån olika behov. När vi jobbar tillsammans når vi fler, och på så sätt får vi möjlighet att göra skillnad för fler som lever som anhöriga. 


– Tillsammans möjliggör vi gemenskap och minskar upplevelsen av ensamhet. När vi ses och delar erfarenheter ökar vi kunskapen kring demens och bidrar till skillnad på individnivå. Det gör i sin tur skillnad både för gruppen och samhället i stort, säger Maria. 


Arrangör

Anhöriggruppen i Ljusnarsberg arrangeras av Bergslagens Demensförening, i samverkan med SV Örebro län och Ljusnarsbergs kommun.