Anhörigstöd

Som anhörig är det värdefullt att få ökad kunskap både kring den närståendes och den egna situationen. I Örebro län arrangerar SV anhöriggrupper, caféträffar, studiecirklar och andra aktiviteter inom området för att bidra till ökad förståelse och acceptans.

Aktuellt inom anhörigstöd

Anhörigvecka och anhörigdagar 2024

  • Anhörigvecka i Örebro med och samtal och föreläsningar, 1–6 oktober.
  • Anhörigdagar i länet med föreläsningar och bordsutställningar, 3, 8 och 9 oktober.


Anhöriggrupper och caféträffar

Vi arrangerar anhöriggrupper, samtalsträffar, caféträffar, föreläsningar och andra aktiviteter för att stärka anhöriga i deras situation.


Varmt välkommen!

Kom och prata med andra om dina känslor och dela dina tankar och frågor. Känslor som skuld, skam, sorg och rädsla är vanliga att uppleva som anhörig. Du är inte ensam och ditt välmående är viktigt.


Ett nytt nätverk i Örebro län

Resurs anhörig

Vill du synliggöra och stärka anhöriga i deras roll? Då är nätverket Resurs anhörig något för dig! Nätverket riktar sig till dig som har ett intresse för anhörigfrågor, privat, via en förening eller i din yrkesroll. 


Vad ska nätverket göra?

Genom att mötas kan vi överblicka vilka insatser som finns och vad som saknas. Tillsammans vill vi synliggöra anhörigas situation och erbjuda olika aktiviteter för anhöriga i länet.


Intresserad?

Kontakta Maria Östby, verksamhetsutvecklare: maria.ostby@sv.se eller 072-220 72 39.

Vem är anhörig?

Närmare 1,3 miljoner svenskar är anhörigvårdare som vårdar, hjälper eller stöttar regelbundet en närstående. Anhörig är den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand.


Som anhörig kan man till exempel vara partner, förälder, barn, syskon, barnbarn, sammanboende, vän eller granne. Anhöriga finns i alla åldrar. 

Till dig som möter en anhörig

Våga fråga och ta dig tid att lyssna aktivt. Aktivt lyssnande betyder att dulåter personen prata till punkt, utan att avbryta eller ge goda råd. Ha ett öppet sinne och lyssna till vad personen framför dig säger.


  • Vilka tankar, erfarenheter, kunskaper och känslor lyfts fram?
  • Ställ gärna öppna frågor och ta dig tid att lyssna på svaren.
  • Att se och bekräfta en annan människa är det finaste stöd du kan ge.


Material och kunskap

  • Ta del av material som kan användas i samtalsgrupper och som kan vara värdefulla för dig som är, eller möter, en anhörig. 


  • Du hittar även information om kunskapsorganisationerna Anhörigas riksförbund och Nationellt kompetenscentrum anhöriga.