2024-03-19

Ett nytt kapitel för vår verksamhet inom integration

Under 2023 avslutade vi en av våra kärnverksamheter inom integration, samtidigt som vi tog fram nya metoder för att arbeta med demokratifrämjande insatser för utrikes födda personer.

SV Örebro län har under flera års tid beviljats TIA-medel* från Länsstyrelsen Örebro för projektet ”Utveckling från dag ett”. I projektet arrangerade vi studiecirklar i svenska och samhällskunskap för asylsökande i Örebro län. Vi beviljades medel även för 2024, men valde med sorg i hjärtat att avsluta arbetet 2023.

Länsstyrelsen Örebro har kommenterat vårt arbete, och det är med tårar i ögonen som vi tar till oss deras fina ord:


”Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har under flera år varit en pålitlig samverkanspart för Länsstyrelsen i Örebro län.

Inte bara har studieförbundet återkommande sökt och beviljats statsbidrag, utan de har också bidragit aktivt i flera av Länsstyrelsens nätverk inom integration och därmed också bidragit till att utveckla integrationsarbetet i länet.

I Örebro län har SV genom ”Utveckling från dag ett” erbjudit sammanhang där asylsökande kunnat lära sig svenska och få ta del samhällsinformation, vilket är ytterst viktigt.


Dock måste det trygga sammanhang som SV erbjudit belysas särskilt. Vid våra insatsbesök har vi själva sett den värme och medkänsla som präglat cirklarna.


Länsstyrelsen vill därför tacka SV för ett gott samarbete och för att studieförbundet bidragit med trygghet och medmänsklighet till en särskilt utsatt grupp.”


Kunskap och minskad isolering

2023 fortsatte vi att undervisa i svenska och samhällskunskap, samt att arrangera cirklar om mänskliga rättigheter och skyldigheter tillsammans med Örebro Rättighetscenter.


Deltagare i cirklarna har bland annat sagt:


”Jag tycker om lektionerna, jag lär mig svenska därför jag vill hitta jobb.” ”Nu kommer jag hit och jag pratar, nu har jag många kompisar.” ”Det är bra för mig för jag kan träffa några personer, jag kan prata med dem. Jag kan hitta kompisar.”


Med tungt hjärta

Det är med tungt hjärta som vi har avslutat en av våra kärnverksamheter. Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro berättar:


– Det är en direkt följd av regeringens beslut att avveckla det riktade stödet och deras politik som fokuserar på yrkesutbildningar i stället för svenska och samhällskunskap. Det gör att vi tvingats lägga om vår organisation för att vi ska kunna leva upp till de krav som kommer att ställas på oss.


––––––––––

FOTO: Örebro läns bildningsförbund

––––––––––