2023-06-18

Hej demokrati! Ett studiematerial om hur det är att leva i en demokrati

ÖREBRO LÄN: Vet du vad vi har gjort under ett års tid?! Vi har träffat omkring 200 personer som saknar tidigare erfarenhet av att leva i en demokrati för att tillsammans ta fram ett nytt studiematerial om just demokrati.

Arbetet har skett genom projektet Hej demokrati! och under projektets gång har våra projektledare Shahla Ojagh (SV Örebro län) och Faraah Mohamud (SV Väst) "kastat upp demokratibegreppet i luften" tillsammans med deltagarna för att bland annat prata om:


  • Vad är demokrati för dig?
  • Vad tänker du på när du hör ordet "demokrati"?
  • Vad innebär det att leva i en demokrati?
  • Hur hänger demokrati som styrskick ihop med hur människor lever och agerar?


Ett studiematerial om demokrati som utgår från målgruppens frågor och behov

Träffarna har resulterat i ett nytt studiematerial med samtal och övningar som bygger på vardagsnära frågor om demokrati. Övningarna har testats, tagits bort och gjorts om under årets gång baserat på deltagarnas reflektioner och inspel från projektledarna.


– Det är ett unikt material som bygger på målgruppens frågor och behov. Vi har lyft ner demokratibegreppet och lagt det nära individen. Fler deltagare har sagt att det har varit väldigt motiverande att vara med och ta fram ett material som lyfter demokrati på ett vardagsnära sätt. Vi har pratat om frågor och situationer som människor ställs inför dagligen. Efter vår cirkel tror vi att deltagarna är redo att fördjupa sig ytterligare i frågor om demokrati, säger Shahla.


Välkommen till Hej demokrati! hösten 2023

I höst kommer det gå att anmäla sig till studiecirkeln Hej demokrati! Håll utkik på hemsidan och i sociala medier. 


––––––––––

Projektet "Mitt val och demokratiprat över mat" – Hej demokrati! finansieras med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

––––––––––

I bild syns deltagare tillsammans med projektledarna Faarah (fjärde från vänster) och Shahla (andra från höger) vid en cirkelträff i Hallsberg, Örebro län.

––––––––––