2023-06-17

Integration – Nytt profilområde

HELA SV: Studieförbundet Vuxenskolan värnar alla människors lika rätt att, oavsett ålder, kön, etnicitet, socioekonomisk bakgrund eller tidigare utbildning – lära tillsammans genom folkbildning. SV vill ge fler människor möjlighet att delta i samhället.

Därför vill SV nu stärka sin ställning inom profilområdet integration för att möjliggöra samhällsengagemang och delaktighet i kulturlivet för fler.


– Vi på SV Örebro län välkomnar integration som nytt profilområde. Vi har jobbat målmedvetet med att rusta individer med kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället i snart nio år. Man kan säga att vi valde integration som ett område i samband med flyktingvågen 2015. Sedan dess har vi utvecklat metoder och samarbeten för att kunna fortsätta göra skillnad för människor på individnivå. Något som även ger goda effekter för samhället i stort, säger Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro län.


Integration på SV Örebro län

Här kommer några exempel på vad vi gör just nu:


  • Projekt "Hej demokrati!" där vi verkar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Väst för att öka kunskapen om demokrati bland utrikesfödda. Ett projekt med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.


  • Projekt "Demokrati och vi" där vi genomför intervjuer med utrikesfödda för att kartlägga hur folkbildningen kan engagera fler att delta i demokratin. Finansieras av Folkbildningsrådet.


  • Projektet "Utveckling från dag ett" där vi rustar personer med kunskap i svenska och om det svenska samhället. Syftet är att skapa förutsättningar för att fler asylsökande ska bli en del i det svenska samhället. Finansieras med TIA-medel från Länsstyrelsen i Örebro län


  • Projektet "Care – Ukraina" där vi samverkar med Mo&RE Ideell förening för att öka deltagarnas attraktionskraft på den svenska arbetsmarknaden. Detta projekt medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden.


  • Projektet "Allemansrätt och Naturguidning" där vi lär ut om allemansrätten på praktisk nivå, samtidigt som deltagarna får möjlighet att bekanta sig med olika naturreservat i Örebro län. Med finansiering från Hopajola.


Klubbades på stämman i maj

Beslutet om profilinriktningen togs på Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma den 13–14 maj i Linköping där över 200 ombud deltog.


Läs hela pressmeddelandet från Studieförbundet Vuxenskolan.