
2025-05-06
Samarbete fick förening att blomstra
En oväntad gåva från en stiftelse blev startskottet till Skolprojektet och en möjlighet att göra verklig skillnad för barn och unga med autism.
Gåvan riktades till vår samverkande förening Autism Örebro län som länge drömt om att driva ett projekt för ökad tillgänglighet i skolan och förbättrad psykisk hälsa hos elever med autism. Föreningen saknade resurser och organisationen för att hantera det praktiska med personalansvar, lokaler och administration. Därför vände de sig till SV Örebro län.
En infrastruktur för projekt
Som studieförbund har vi den infrastruktur som krävs för att hantera ett större projekt. En struktur som är möjlig tack vare statens, regionens och kommunernas stöd till folkbildningen.
Vi bestämde oss för att samarbeta och genomföra Skolprojektet tillsammans, och anställde de två projektledarna Cecilia Lindwall och Jenny Kraftling på SV Örebro län. 2024 var projektets andra verksamhetsår och projektet har fortsatt att utvecklas, engagera och har blivit en självklar del av vår ordinarie verksamhet.
Gemenskap och utveckling
Flera av projektets kärnaktiviteter har fortsatt att utvecklats under året. Samtalsgrupperna för mor- och farföräldrar erbjuder deltagarna möjlighet att dela tankar och erfarenheter med andra i liknande situationer, medan ungdomsgrupperna ger unga med autism en trygg plats att diskutera vardagliga utmaningar och utforska nya aktiviteter.
Caféträffarna i våra lokaler, på Fabriksgatan 8 Örebro, har blivit en naturlig mötesplats. Där kan deltagare i samtalsgrupperna ta steget till att delta i en mer öppen och social miljö, vilket har varit mycket uppskattat.
Camps – där intressen möts
Under året har vi fortsatt att arrangera Camps under loven för att erbjuda dagsaktiviteter för unga, med aktiviteter anpassade för personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).
Aktiviteterna har planerats från ungdomarnas egna önskemål, exempelvis att måla manga, rollspel, musik, Stop Motion Collage med mera. Extra roligt är att vi har lockat unga cirkelledare inom rollspel och unga aktivitetsledare under våra Camps.
Genomslag i samhället
Under 2024 har projektet fått stor uppmärksamhet. Vårdcentraler, Barn- och Ungdomspsykiatrin och Barn- och Ungdomshabiliteringen har börjat hänvisa ungdomar till oss.
Kommuner efterfrågar våra skolombudsutbildningar, och vi har blivit inbjudna att delta i viktiga forum som Rådet för funktionshinder och universitetets föreläsningar.
Föreningsutveckling
Samarbetet mellan Autism Örebro län och SV Örebro län har breddat föreningens verksamhet, genererat fler aktiviteter och nya medlemmar. Här ser vi en förening som verkligen blommat ut och blivit mer aktiv och synlig än på länge. Samtidigt har SV berikats med ovärderlig kunskap och betydelsefull verksamhet.
Nyckelfaktorer
- Infrastruktur: administration, personal, lokaler…
- Fler aktiviteter: drar nytta av SVs verksamhet
- Ökad synlighet och räckvidd: når ut bredare
- Processtöd: stöd i utveckling av aktiviteter, utbildningar och koncept för Skolprojektet och SV
- Kunskapsutbyte: vi lär av varandra
#nyhforore