2023-06-24

Social gemenskap för seniorer med naturen i fokus

ÖREBRO LÄN: Under vårterminen 2023 har vi arrangerat olika aktiviteter för att främja social gemenskap för seniorer med naturen i fokus. Vi har promenerat åt alla vädersträck i Örebro kommun, arrangerat föreläsningar på olika platser i länet och setts för att plantera och lära oss mer om blommor.

Maria Östby, verksamhetsutvecklare, berättar att aktiviteterna är en fortsättning på projektet "En miljö för gemenskap" (augusti–december 2022) med finansiering från Socialstyrelsen. 


– Projektet syftade till att främja social gemenskap för seniorer, och när projektperioden tog slut ville vi inte släppa den verksamhet och de relationer som vi byggt upp. För mig var det viktigt att fortsätta med aktiviteter för att deltagarna skulle fortsätta att träffas, säger Maria. 


11 promenader med olika uflyktsmål i Örebro 

Vid promenaderna har det varit återkommande ansikten som har slutit upp för att promenera tillsammans. Maria berättar att de uppskattar det lättsamma upplägget och den kravlöshet som promenaderna innebär. Under våren och försommaren 2023 har de gått på 11 gemensamma promenader med olika utflyktsmål.


– Promenaderna öppnar upp för kunskap om nya platser och samtal kring både lätta och svårare ämnen, men på ett avslappnat sätt. Det är ofta någon som delar med sig av kunskap om platsen vi besöker, växter eller djur, säger Maria. 


Promenadvännerna har besökt vattentornet Svampen och dess närområde. De har strosat runt vid Karlslunds herrgård, varit på Stora holmen, besökt odlingslotter i Brickebacken, promenerat vid Sommarro, Naturens Hus, Stadsparken, Ekeby Dreve, Osets naturreservat (Erik Rosenbergs stuga) och Café Skogen med omgivning. 


Vårens träffar avslutades med glass och sommarpresent i Wadköping under en varm tisdagsförmiddag i midsommarveckan. Gruppen har planer på ett återbesök till odlingslotterna i Brickebacken, en guidad tur i Stadsparken, ökade kunskaper kring olika träd samt fortsatta samtal om det som intresserar och får oss att må bra.


Fem föredrag om naturens hälsofrämjande effekter 

Maria berättar att hon även har deltagit på "Äntligen onsdag" för seniorer i Askersund, "Fredagsföredrag" på Åsen i Hallsberg för att hålla ett föredrag om Naturens hälsofrämjande effekter. Hon har även besökt Nickkällan i Karlskoga, och Almby trygghetsbostäder och Träffpunkt Vesslan i Örebro för att föreläsa. 


Vi ses i höst: Vi har beviljats nya medel från Socialstyrelsen!

Sommar och semester stundar och vi på SV Örebro län kan glatt meddela att vi har beviljats nya medel från Socialstyrelsen för att jobba med projektet "En miljö för gemenskap". Projektet kommer då att bredda sin målgrupp för att välkomna alla åldrar. Mer information kommer. 


– Det har varit en fin vår tillsammans med mina promenadvänner. Dessutom har olika verksamheter tagit del av den föreläsning som skapades under projektperioden 2022 och jag har varit ute och samtalat kring naturens positiva inverkan på vårt mående. När det gäller vårens promenader så har det visat sig att flera av de platser vi besökt har varit nya för deltagarna, eller också har det gått en lång tid sedan man besökt platsen senast. Det var stor glädje i att få göra det tillsammans och de har uttryckt tacksamhet för denna typ av organiserad aktivitet för att möta andra, få lära lite nytt och vistas utomhus, avslutar Maria. 


GLAD SOMMAR!

 

–––––––––

I BILD: Fyra av de glada promenadvännerna står på rad framför en sten.

–––––––––