Tillbaka

Starta en bokcirkel

Gillar du att läsa eller lyssna på böcker? Skulle du tycka att det var kul att kunna prata med andra om de böcker du läst eller lyssnat på?

Då kan du starta en bokcirkel tillsammans med dina vänner eller i en förening du tillhör eller tillsammans med nya vänner som du ännu inte känner!

Om det är en bokcirkel för nya vänner hjälper vi till att hitta dem. Om ni vill träffas i våra lokaler eller digitalt så ordnar vi det. Vi har också en handledning där du bland annat kan hitta tips på upplägg, samtalsförslag, välja böcker och frågeställningar.

Utdrag ur handledningen:

"Det goda samtalet Slutet på boken är bara början. Kanske finns det lika många tolkningar av en bok som det finns läsare. Det är läsaren som fyller i det som står mellan raderna..."

"Skapa stämning Platsen ni träffas på och dess omgivning kan ha stor betydelse för totalupplevelsen. Samtidigt ska bokcirkeln inte vara betungande..."

"Välja böcker Oavsett vilken bok ni väljer att läsa så kommer den ge upphov till olika sorters diskussioner. Det kan vara bra att turas om att välja böcker. Det skapar större delaktighet hos deltagarna och det ökar chansen att ni kommer att läsa böcker ni annars inte skulle läsa... "

"Frågebatteri Vad bär du med dig efter att du läst boken? Vilket intryck gjorde boken på dig och hur påverkade det dig?
Varifrån tror ni att författaren hämtar inspiration och referenser? Vilka associationer väcker boken hos dig?Vilken eller vilka karaktärer i boken fascinerar dig? Vilka skulle du vilja bjuda på middag? Vad skulle ni prata om? Vad skulle du vilja fråga dem?...

Välj ut 5-6 frågeställningar per träff. Det kan vara bra att deltagarna vet vilka frågor som ska samtalas vid nästa tillfälle så att ni kan tänka på dem under läsningen och inför träffen."

Är du intresserad? Kontakta oss  på SV Östergötland, se nedan.