Föreningar - Biodlarna i Östergötland - Aktuellt

Läs om biodling och aktuella ämnen.

Växtguiden

2023-05-09


Växtguiden för trädgårdens pollinerare


Allt fler vill hjälpa bin och trädgårdens vilda pollinerare när de planterar växter. En blommande trädgård är ett paradis både för pollinerarna och de människor som besöker den. Med denna folder hoppas vi kunna inspirera till att plantera blommande växter till både nytta och nöje.Aktuella kurser 2023

2023-02-02


Här kan du se aktuella kurser runt om i Östergötland i samarbete med biodlarföreningar i östergötland.


Varför syssla med biodling?

Binas viktigaste uppgift är att pollinera växter och möjliggöra deras befruktning.Ingen pollinering = ingen växtlighet så det är samtidigt ett mycket viktigt arbete att syssla med biodling såväl som ett roligt och intressant intresse. Den ljuva honungen i sig en biprodukt!


Här hos oss på SV finns kurser för dig som vill lära dig biodling, utveckla din biodling eller bara lära dig mer om biodling. Kurserna anordnas i samarbete med lokala biodlingsföreningar runtom i Östergötland.


Hittar du inte en kurs i ämnet du är intresserad av så hör av dig till oss på ostergotland@sv.se så kan vi kanske ordna en.

Hjälp våra bin

2021-05-03


Anlägg trädgården så den lockar till sig pollinerare, bygg ett insektshotell, anlägg en blomsteräng. Ordna fadderverksamhet genom att samarbeta med lantbrukarna i din hembygd och sponsra dem så att de odlar rödklöver och honungsört. Skapa en cirkel med en koloniförening för ekologisk odling.


Det finns många tips på studiecirklar som hjälper våra bin.

Biodlarföreningar ställer om

2021-04-29


De ställer inte in, de ställer om!

Flera biodlarföreningar i Östergötland har startat upp sina nybörjarcirklar på distans.

Det är ju ett utmärkt sätt att hålla teoriavsnitten på och beroende på hur restriktionerna gällande Covid ser ut framöver kan de planera in fysiska träffar där deltagarna kan träffas utomhus med säkert avstånd.

Kunskap och nya medlemmar

2021-04-27


Studie- och kulturverksamhet ger kunskap och nya medlemmar!


Biodlarnas (Sveriges Biodlares Riksförbunds, SBR) idéer och vision blir verklighet genom att verksamheten i lokala biodlarföreningar, på distrikts- och förbundsnivå ständigt utvecklas, förbättras och förnyas.


Intresset för biodling är stort och det är bland annat i studiecirklarna för nybörjare som Biodlarna får nya medlemmar. Där får deltagarna sina första kunskaper och färdigheter i biodlingens fascinerande värld. Läs mer