Läs, tänk, känn, prata, möts, lyssna och diskutera

“Vår syn på bildning bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor. Den utgår från individens rättigheter och skyldigheter att som aktiv medborgare ta ansvar för en samhällsutveckling som stärker den liberala demokratin.”

Demokrati. Något av det viktigaste och finaste vi har - eller hur?

Men demokratin kan aldrig tas för givet och därför är samtalen vi har med varandra så otroligt viktiga för att fortsätta värna demokratin.


Nu har vi ett erbjudande till er: Starta en bok-studiecirkel med tema demokrati så står vi för kostnaden av inköp av böcker samt arvodet för en cirkelledare.

Nedanför kan ni se förslag på böcker ni kan använda som ämne i er cirkel men har ni ett eget förslag går det minst lika bra - så länge det går att knyta till temat demokrati.

För att ta del av erbjudandet, kontakta Anna-Malin Björk.

Tips på böcker

Den besvärliga friheten

Av Christer Nylander

Liberalism i en ny tid, Liberalismen som ideolog.


Va!? Är demokratin hotad?

Fores antologi, där elva författare belyser och reflekterar över hoten mot den liberala demokratin utifrån historien och nutidens trender.


Vändpunkt: Reformer till den liberala demokratins försvar

I Fores andra antologi demokratiserien i samarbete med SV står förslag för att försvara och förstärka den liberala demokratin så som vi känner den i fokus.


Vad hände?! Från engagemang till karriärister - en bok om partipolitikens förfall

I Fores sista antologi i demokratiserien har olika personer skrivit om hur ett minskat politiskt engagemang i slutändan påverkar vår demokrati negativt.


Handbok för demokrater

21 bidrag, 24 författare. Alla har de hörsammat författaren Hédi Frieds uppmaning om att ”göra något för att skydda demokratin”.  


Kvinnorna runt sjön Björken

Av Christina Jutterström

Om längtan efter bildning och värdet av studiecirklar.


Kerstin Hesselgren - hälsovårdsapostel och rikdagspionjär

Av Anders Johnson

Biografi om hennes liv och gärning.


Demokrati – En liten bok om en stor sak

Av Sofia Näsström

Är populism demokratiskt? Har demokratin en framtid? Om olika sätt att se på demokrati som inbjuder till eftertanke och samtal.


Marionetterna –

En berättelse om världen som politisk teater

Av Ingrid Carlberg

Hotet mot demokratin ökar i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag.


Till bildningens försvar

Av Sverker Sörlin

Vi har mer kunskap än någonsin - men vi vet allt mindre tillsammans.Det behövs en uppdaterad förståelse - en bildning om det som angår oss alla, som gör oss friare och samhällen säkrare.


Bort med ålderismen

Av Barbro Westerholm, Ingrid Kinne Lindgren

Så får vi ett Sverige för alla åldrar är en viktig bok om den orättvisa åldersdiskrimineringen och ålderismen i Sverige idag och vad som bör göras för att stoppa den.


Hej demokrati!

Ett studiematerial om demokrati. För dig som vill ha kunskap om hur det är att leva i en demokrati.


Skotten i Köpenhamn

Av Niklas Orrenius

Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser.


Från världskrig till nätkrig: hundra år som formade internet

Av Jonathan Lundberg

En historisk översikt om hur internet blev vad det är idag och dess roll för demokratin.


Prata vidare - Demokratiska samtal på gränsen

Samtalsmaterial med ursprung i Demokratiska samtal på gränsen, arrangerat av Folkbildningsrådet och ViMåstePrata.


Duktiga flickors revansch

Av Birgitta Ohlsson

I den här boken går Birgitta Ohlsson ut med ett personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna, och visar vilken kraft och frihet som kommer med att vara "duktig".


Att ta ett liv: Fallet Kaj Linna

Av Stefan Lisinski

En berättelse om undermåligt polisarbete, fartblinda åklagare och hur en journalists envisa arbete bidrog till att en oskyldig man friades efter 13 år bakom galler. Väcker diskussion om vårt rättssystem och hur vi ska hantera någon som blivit felaktigt dömd.


I allmänhetens namn

Av Edward Snowden

Här berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det.


Så dör demokratier

Av Stefan Levitsky & Daniel Ziblatt

Med utgångspunkt i flera decenniers forskning och med en lång rad historiska och globala exempel, från 1930-talets Europa till nutidens Ungern, Turkiet och Venezuela, klarlägger Levitsky och Ziblatt hur demokratier dör - och hur de kan räddas.


Därför demokrati

Åsa Wikforss & Mårten Wikforss

Demokratin är det enda styrelseskick som lägger sitt öde i våra händer. I det ligger dess stora styrka men också dess stora sårbarhet. När desinformation och propaganda utnyttjar denna sårbarhet är det avgörande att vi är medvetna om demokratins stora värde.


Studiecirkel om anhörigskap - för unga

Målet med detta cirkelmaterial är att starta samtal om vad anhörigskap kan vara, hur det kan kännas och vilka situationer som kan uppstå utifrån att stå nära någon som mår dåligt, behöver hjälp, stöd eller vård.


Om tyranni

Av Timothy Snyder

Dagens politik skapar nya hot som liknar dem vi såg födas under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte klokare idag än då Europas demokratier fick vika sig förfascismen, nazismen och kommunismen. Vår fördel är att vi möjligen skulle kunna lära oss något av erfarenheterna.