Kommunicera Mera!

Idag sker en stor del av kommunikation på internet. Men hur fungerar det egentligen? Hur vet man vad som är sant och inte? Hur ser man till att hålla sig själv och sin information säker? Hur undviker man att bli lurad? Projektet Kommunicera Mera syftar till att öka medie- och informationskunnigheten, hos civilsamhället. Med källkritik och andra verktyg ska möjligheten finnas att stå emot de krafter som motarbetar den liberala demokratin. Syfte och förväntade effekter av projektet är ökad delaktighet i föreningslivet och tillgänglighet. Utvecklingsprojektet innebär en satsning på regional spetskunskap i medie- och informationskunnighet och har ett utbildningsuppdrag för SVs medlems-organisationer.

Föreläsning om medie- och informationskunnighet

Vill din förening, studiecirkel eller organisation prata om medie- och informationskunnighet? Har ni frågor om hur ni ska tänka för att delta online, hur man undviker bedrägeri på nätet eller hur man är mer källkritisk?


I föreläsningen "Kommunicera Mera!" reder vi ut frågetecknen tillsammans. Med fokus på internet går vi igenom algoritmer, insamling av data, källkritik, säkerhet och integritet.


Kommunicera Mera! är en interaktiv föreläsning med syfte att öka medie- och informationskunnigheten hos deltagarna. Den hålls under 2 timmar och 15 minuter och alla deltagare får med sig studiematerial för att läsa vidare. Det är också möjligt och uppmuntras att ha en extra träff efter tillfället för deltagarna att prata igenom vad de lärt sig och tänkt på sen föreläsningen.


Kontakta Emilia Lindgren på emilia.lindgren@sv.se för att boka ett tillfälle till er förening.

Artiklar

Här hittar ni artiklar som skrivits inom ämnet medie- och informationskunnighet.

Resurser för att bli mer medie- och informationskunnig

Det går inte att göra all efterforskning själv. Resurserna som listas här är trovärdiga källor för information om medie- och informationskunnighet samt har användbara verktyg för källkritik, källtillit och andra ämnen.