Tillbaka

Intervju med Annika Westh, ny regionordförande

Hej Annika! Du är ny ordförande för regionförbundet i Västra Götaland. Vi börjar med den klassiska sportfrågan, hur känns det?

Det känns väldigt roligt att få vara med som ordförande även på regionförbundet. Vi har ju ett samarbetavtal sedan tidigare och tillsammans med avdelningarna ett helhetsperspektiv på SV i Västsverige. 

Hur började ditt engagemang i Studieförbundet Vuxenskolan?

SV har alltid funnits med på olika sätt i mitt politiska  engagemang i Liberalerna. Att våra utbildningar självklart skulle bedrivas i SV:s regi. 

Har du gått en riktigt rolig studiecirkel någon gång?

Jag kan berätta när jag och en kollega gick en släktforskningskurs i Göteborg, vilken varade över en helg. Det var otroligt spännande att bli guidad in i arkiven och lära sig knep om hur man går tillväga. Men inte minst var det roligt att höra de övriga deltagarnas berättelser om varför de valde att delta. Alla bär på en historia. 

Vad gör du när du inte engagerar dig i SV?

Jag är gammal gymnasielärare, men efter flera samhällsuppdrag, bestämde jag mig för att starta eget. Så idag arbetar jag som utredare och skribent i eget företag. Att skriva flyter även över på min fritid och jag får erkänna att den största delen av min tid så sitter jag och skriver. Sedan har jag två barnbarn som jag gärna träffar. Att vara utomhus är något jag har med mig sedan min uppväxt i Lappland. Vi var alltid ute, även under vintern. Sedan springer jag mycket i skogen. Det är stor lycka att lufsa fram i naturen och följa årstiderna. 

Vilka kommer vara dina främsta fokusområden som regionordförande?

Vi ska fortsätta att se hur vi kan arbeta med projekt, vilket jag tror är framtidens folkbildning. Man måste ha med sig att allt som har varit hittills kommer att förändras. Vi måste titta framåt och inte bakåt och tänka nytt – men med hjärtat i folkbildningen. Hur regionavdelningen ska arbeta på bästa sätt för störst ”utväxling” för alla blir viktigt. 

Vad tror du kommer vara mest utmanande för vår organisation under detta verksamhetsår?

Nya bidragssystem och en negativ syn på studieförbund. 

Till sist, det är snart sommar och semester - vad är ditt bästa tips att göra i Västra Götaland i sommar?

Besök gärna Hönö Klåva, där jag även bodde under trettio års tid. En salt skärgårdspärla med friska vindar och salta bad. När du är där ska du också passa på att gå in i Fiskemuseet. Där berättas historia som berör alla i Göteborgs skärgård, men även alla andra. Vi människor har mer gemensamt än sånt som skiljer oss åt. Du kan även köra en tur upp till Vättlefjäll naturområde! Som uppvuxen i inlandet gillar jag barrskog väldigt mycket. Jag har ofta skrattat åt det något konstiga men populära begreppet ”skogsbada”. Men det handlar om att gå runt i skogen och verkligen insupa det gröna och det stilla! Rekommenderas starkt. I övrigt är ett bra sommartips att sätta sig i skugga på en mysig restaurang – var som helst i Västra Götaland - och sitta där i timmar och prata med någon trevlig person. Att sitta i skuggan utan att frysa är något jag alltid längtar efter. 

 

Läs mer sommartips från resten av styrelsen och avdelningarna här

Läs tre snabba med hela regionstyrelsen här