2023-12-11

Intervju med KiX Senior

Ett arbete ger rutiner i vardagen, sociala kontakter och ett miljöombyte. En tillfällig paus, så som semester kan vara underbart. Tomt i kalendern! Glädje och tid för återhämtning. Men när arbetsliv övergår i pension kan tomrummet i dagsschemat bli förknippat med strukturlöshet, ensamhet och ångest. Vi har pratat med projektteamet i arvsfondsprojektet KiX Senior om vad som hänt senast och hur det känns nu när det lider mot sitt slut i början på 2024.

“Det är väldigt nyttigt att komma bort ifrån väggarna ibland”

- Victoria, deltagare i KiX Senior Lerum


Nu när projektet avslutas tar lokala avdelningar hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) vid och skapar verksamhet i många delar av landet. Finansiering av verksamheten består av lokala lösningar som exempelvis satsningar från SV, bidrag från socialstyrelsen, bidrag från kommuner, IOP och så vidare.


"Projektresultatet har nu blivit en metod. Vi har tagit fram ett enkelt och lättförståeligt material som bygger på studiecirkeln som form. Delaktighet står i centrum och tillsammans tar gruppen fram innehållet. Materialet hjälper också initiativtagare så som kommuner, SV-avdelningar eller föreningar att erbjuda KiX-cirklar", berättar Sandra Ekholm, projektledare.


I dessa cirklar får deltagarna träffas, bli trygga med varandra och delta utifrån sina egna förutsättningar och intressen. Detta bidrar till stimulans, en trygghet i att testa nya saker och ett mer aktivt fritidsliv. KiX-cirklarna är ett sammanhang där deltagarna får ett miljöombyte och ett större socialt nätverk.


Projektledare Bonnica Sjöblom fyller i, "Att ha ett socialt sammanhang är avgörande för att må bra. Vi har sett att en sån enkel sak som att ha något att göra och något att se fram emot gör enorm skillnad. Ett par timmar med KiX i veckan har gett positiva effekter på det allmänna måendet resten av veckan".

Metoden främjar hälsa, motverkar utanförskap och stärker känslan av ett sammanhang. Detta förkortas KASAM.


I oktober medverkade projektet på Anhörigriksdagen. Där Sandra och Bonnica presenterade metoden utifrån ett anhörigperspektiv och Richard Forsberg, projektsamordnare, berättade om regionförbundet och visade hur aktivitetskortleken fungerar. Anhörigriksdagen anordnades av Anhörigas riksförbund som varit en av de samverkansparter som projektet haft. Projektets presentation lämnade ett bestående intryck på konferensen och refererades tillbaka flera gånger av andra talare.


Den 4 december var Sandra och Richard inbjudna till att medverka på Allmänna Arvsfondens konferens #SpridErfarenheter i Stockholm. Temat för konferensen var: Hur kan sociala mötesplatser bidra till bättre mående hos äldre och personer med funktionsnedsättning? Projektets metodmaterial presenterades och väckte intresse hos många av konferensens deltagare på plats.


Många fler inslag av spridningsarbete har skett under sista projekttiden och nu hoppas såklart projektteamet att metoden kommer leva vidare under lång tid framöver. Fullt fokus just nu för Sandra, Bonnica och Richard är på att skriva slutrapporten som ska vara klar i februari.


"KASAM är viktigt även utanför den direkta verksamheten. Samverkan har varit avgörande för att kunna starta verksamhet och nå ut. Vi märker av den styrkan nu när projektet lider mot sitt slut. Att fler parter känner en känsla av sammanhang och att vi gör det här tillsammans är nyckeln till succé", avslutar Richard.