2023-06-14

Nytt arvfondsprojekt: Lyssna till mitt öga!

Lyssna till mitt öga! lär ut hur man spelar och skapar musik med blicken. För alla som vill, men särskilt för dem som använder ögonstyrd dator eller samtalsapparat som hjälpmedel i vardagen.

“Det har varit en ära att tala för ett så här spännande och innovativt projekt. Det ska bli så kul att följa utvecklingen de kommande tre åren” säger Ivett G Larsson, projektets handläggare på Arvsfonden  


Tillsammans med användare av ögonstyrningsdatorer ska projektet undersöka hur man spelar musikinstrument med ögonstyrning och hur man kan lära ut det på bästa sätt med hjälp av befintlig teknik och musikpedagogiska metoder. Syftet är att öka målgruppens delaktighet i kulturlivet genom att möjliggöra att kunna spela och skapa musik mer självständigt.  


Ellen Sjö Sander är initiativtagare till projektet. I maj startade hon sin anställning som projektledare och konstnärlig ledare. Just nu pågår arbetet att tillsammans med Richard Forsberg starta upp projektet, utforma projektgruppen och tydliggöra vägen framåt. 


“När jag hörde talas om Ellens idé och förstudie tänkte jag direkt att detta vore kul att utveckla vidare” säger projektsamordnare Richard Forsberg. “Med Lyssna till mitt öga! kommer SV vara en spjutspets vad gäller att bryta ny mark inom både musik- och funktionsrättsområdet. Jag ser oerhört mycket fram emot både arbete och resultat.“ 


Arbetet, som ska bedrivas i studiecirklar, bygger på tre spår: improvisation, komposition och samspel – hela vägen från nybörjare fram till inspelning i studio och scenframträdanden. De kunskaper och metoder som projektet kommer fram till ska sammanställas i ett metodmaterial där bl.a. instruktionsfilmer på svenska ingår. Projektet kommer även att utbilda cirkelledare i metoden.   


Vill du hålla extra koll på projektet? Skriv upp dig här

Vi kommer inte skicka mail i onödan men du kommer få förhandsinfo om vad som sker i projektet och möjlighet att testa tekniken de gånger vi har offentliga visningar.