2023-12-02

Tillbakablick 2023: FUB Västra Götalands seminariehelg

Raserade vägar, nedfallna träd, inställda tåg, storm och regn stoppade inte medlemmarna i FUB Västra Götaland från att komma till Vann Spa 21-22 oktober för den traditionella seminariehelgen, som hölls i samarbete med oss på Studieförbundet Vuxenskolan.

Drygt 100 medlemmar fick under två dagar ta del av intressanta föreläsningar, utställningar, bad, god mat och härlig musik. Många av medlemmarna hade varit med länge men det var också flera som deltog i seminariehelgen för allra första gången.


På lördagen gav Eva Borgström från RiksFUB en bild av läget inom LSS. Hushållningssällskapet Väst presenterade nyheter inom MatGlad-familjen, Mats Jansson berättade om boken "I de bästa av världar - om gruppbostad enligt LSS", Maria Krafft Helgesson visade hur viktigt det är med en kommunikativ miljö.


Söndagen fortsatte med fler härliga föreläsningar. Projektet SAMBI visade att bilder, goda exempel och checklistor kan öka kommunikationen. Kia Mundebo, som redan på lördagen höll en föreläsning om vad som händer när man åldras, presenterade projektet "Ett gott liv som äldre med IF" och vi kunde glädjas åt ett nytt projekt som Kia ska starta med hjälp av medeln från Allmänna Arvsfonden. Det nya projektet kallas för "Mötas och må bra", även det ett projekt som riktar sig till äldre med IF.


Adrian Trygg, överläkare och specialist i psykiatri med inriktning IF och autism, höll ett väldigt uppskattat föredrag om psykisk ohälsa och funktionsnedsättning. Ett otroligt viktigt ämne som FUB vill återkomma till och därmed ser stor fördel i att Adrian finns här i Västra Götaland.


Seminariehelgen avslutades med att Kjell Stjernholm presenterade två av sina nya böcker, "Koloristen som nekade svart" och "Från drömmar till dramaten".

 

Text: Gunnel Trygg

Foto: Gert Holmér