Fiberanslutna erbjuds studiecirklar

 

I Högsjö har det startat ett Sverigeunikt koncept med studiecirklar för fiberanslutna. Vingåkers kommun har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland och IP Only tagit fram innehållet.

Med fiberbredband går det att ta del av ett stort utbud av tjänster. Förutom Internet, TV och telefoni rör det sig om olika smarta lösningar. Med fiberbredband kan husägare styra exempelvis belysning, värme, lås och larm även när de inte befinner sig hemma.

– Många känner till möjligheterna att få bättre Internet, TV och telefoni. Fiberbredband innebär dessutom tillgång till en smart livsstil, berättar bredbandssamordnare Regina Westas. 

Studiecirkeln leds av Studieförbundet Vuxenskolans cirkelledare. Under tre träffar får deltagarna reda på möjligheter med att använda fiberbredband och hur de utifrån sina individuella behov kan ta del av dessa.

 

– Det gäller att välja rätt tjänsteleverantör för det man vill använda sitt fiberbredband till. Studiecirkeln handlar även om att jämföra leverantörerna med varandra och komma igång i praktiken med användningen, berättar Regina Westas.  

 

Tanken är att alla anslutna invånare ska kunna gå studiecirkeln. Inbjudan skickas ut strax innan ett nytt område ansluts – näst på tur är landsbygdsområdet Läppe. Enligt Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör på IP Only, finns planer om att sprida Vingåkersmodellen i hela landet.  

 

– Det är viktigt att inte ta för givet att alla vet hur Internet fungerar. Vi vill inkludera alla i det digitala samhället. Det här är ett bra sätt att kunna bidra till att öka kunskapen. Vår ambition är att ta det här konceptet även till andra ställen i landet. Det känns jättekul, säger Camila Buzaglo.