2023-12-19

”Tack vare studieförbunden kunde ukrainare lära sig svenska på direkten”

För ett år sen lärde sig Olesia, från Ukraina, svenska hos SV Stockholm. Idag arbetar hon som administrativ samordnare i projektet ”Språk för jobb”.   "Det här är mitt första jobb i Sverige och början på nya möjligheter!"

Det var via ett Facebook-inlägg som Olesia Ostrovska kom i kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm (SV Stockholm) för första gången. I mars 2022 flydde hon tillsammans med sina två barn till Sverige från Ukraina. När Olesia kom hit fick ukrainare inte ta del av Svenska för Invandrare (SFI), men då var i stället studieförbunden snabba med att erbjuda undervisning i svenska. 


– Jag kunde inte hitta svenskkurser i Stockholm och det var väldigt svårt att lära sig språket på egen hand. Men förra hösten såg jag en annons på Facebook om gratis kurser i svenska hos SV Stockholm och det var så jag började på programmet ”Språk för jobb”. Vi hade väldigt bra lärare, och vi fick även hjälp av personalen på SV Stockholm med praktiska frågor som till exempel hur man öppnar ett bankkonto. Det var väldigt värdefullt. 


När SV Stockholm sedan behövde en ny medarbetare till projektet ”Språk för jobb” sökte Olesia tjänsten, och fick den! 


– I somras började jag arbeta som administrativ samordnare i projektet. Jag kommunicerar med deltagare och kursledare, schemalägger och planerar arrangemang samt ansvarar för projektets marknadsföring. Det här är mitt första jobb i Sverige och början på nya möjligheter! 


Olesia är utbildad till jurist, och har även drivit ett eget företag som recenserat barnleksaker via en egen hemsida och Youtube. Hon har stor användning av sina tidigare arbetslivserfarenheter i sin tjänst på SV Stockholm.  


På frågan om vad Olesia tycker mest om med sitt jobb svarar hon leende: 


 – Människor! Jag tycker om att hjälpa andra. 

---   

Språk för jobb är ett projekt som hjälper ukrainska flyktingar att integreras på den svenska arbetsmarknaden. Projektet erbjuder anpassade språkkurser för olika yrken och arrangerar föreläsningar och nätverksträffar tillsammans med specialister och andra aktörer för att stärka flyktingarnas möjligheter till ägarskap och egenmakt i ett tidigt skede av integrationsfasen.  

---  

Under hashtaggen #bildningföralla samlar vi på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm berättelser och porträtt från vår verksamhet.