Tillbaka

Dags att nominera till Lättläst priset 2022.

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Aldrig tidigare har ett pris för lättläst skönlitteratur delats ut i Sverige. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning, kunde Johan Werkmäster koras till vinnare inför Bokmässan 2021.

– Lättläst litteratur handlar om att göra det möjligt för personer med till exempel intellektuell funktionsnedsättning att delta i samtal om litteratur.

Det säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av dem som sett till att priset blev verklighet.

– Känslan av att kunna vara med i samtalet som inleds med ”vad läser du just nu?” ska inte underskattas. Litteratur och kultur är en del av demokratin och ett sätt att delta i samhället och då är det oerhört viktigt att den bärs upp av litterära kvaliteter. Vi hoppas att vi med det här priset lyckas lyfta den lättlästa litteraturen och få igång samtalet om bra litteratur.

 

Vill du föreslå en bok som du tycker borde få priset 2022?

Då behöver du först ha kolla två saker:

  • Att det är en lättläst bok.
    Det brukar stå Lättläst på omslaget när den är det.
  • Att boken inte är mer än två år gammal.

 

Sen kan du föreslå boken.

Skicka ett mail till juryns sekreterare, lattlast@sv.se
Skriv ”Lättläst-priset” som ämne.

 

Vinnare av Lättlästpriset 2021 – Johan Werkmäster

Läs mer om våra tidigare Lättläst vinnare här