Tillbaka

Kondis och kondis på samma gång

Stockholmsguiden Eva Palmqvist leder några av Studieförbundet Vuxenskolans kondisvandringar. Hon tog med oss till Mariatorget och berättade mer om en av kondisvandringarna i vår som handlar om stadens torg.

Namnet på den här stadsvandringen syftar på att man både får kondis – och får gå på kondis. Väldigt sympatiskt, tycker jag.
- Ja, och det blir en social grej också. De som kommer ensamma till vandringen är oftast de som går och fikar som avslutning.

Hur förbereder du vandringen?
- Jag provgår sträckan. Nu byggs det så mycket i stan att jag måste kolla så att det går att komma fram där jag tänkt. Sedan planerar jag en röd tråd för själva informationen jag har tänkt att berätta om med utgångspunkt från platsen.

Temat för en av vårens kondisvandringar är stadens torg. Bland annat går ni till Mariatorget. Berätta lite, vad har hänt där?
- Här har bland annat tornerspel ägt rum, under Gustav III:s tid. Torget har bytt namn flera gånger. Fram till 1959 hette det Adolf Fredriks torg. Då bytte man namn i samband med att tunnelbanestationen Mariatorget planerades, för att folk inte skulle åka fel. Adolf Fredriks kyrka ligger ju på Norrmalm.

Vad är det roligaste med att leda stadsvandringar?
- Om man guidar på slottet eller någon annan plats så handlar allt om ett och samma ställe. Under en stadsvandring ser och pratar man om många olika byggnader, människor och fenomen.

När vi gick tillsammans från Medborgarplatsen till Mariatorget för att ta bilder till den här intervjun fick Cecilia, som är kommunikatör, och jag en mini-stadsvandring. Du ledde oss genom bakgårdar och kvarter där vi aldrig varit och berättade spännande saker. Du kan verkligen stan?
- Ja, jag har varit auktoriserad Stockholmsguide sedan 1997. Jag håller många olika stadsvandringar, riktade till både turister och stockholmare. Även konstvandringar i egen regi.

Till sist, vad gör man om det spöregnar när det är dags för kondisvandring?
- Då har man paraply! Eller hellre, regnkläder. Paraplyn skapar ju ett avstånd.

Se alla våra kondisvandringar här!

Text: Eli Åhman Owetz

Gå en kondisvandring med oss!

  • Lär dig mer om vad kondisvandring är!

    Stockholmsguiden Eva Palmqvist berättar om vad en kondisvandring är och ger en försmak till sin kondisvandring "Från torg till torg i Gamla stan och Södermalm".