2020-02-03

Så fick Thomas tillbaka lusten att skriva

Som grabb ville Thomas Fröstadius bli författare. Men när läroverksläraren sågade hans första uppsats med orden ”riktigt dålig” dog lusten tvärt. På skrivarkursen hittade Thomas tillbaka till det lustfyllda berättandet.

- Här får man inga pekpinnar. Bara uppmuntran, säger han. Thomas Fröstadius är tekniker och har skrivit en hel del i jobbet. Men då har det handlat om tekniska avtal och beskrivningar. Allt måste vara formellt formulerat och juridiskt riktigt.


- Nu ville jag prova på fritt skrivande. Och jag tyckte att det skulle vara kul att skriva något som barnbarnen kan ha nöje av. Vad har morfar gjort och upplevt?


Så Thomas anmälde sig till kursen ”Skriv om ditt liv”. Det var för fem år sedan. När han skrivit klart texterna till barnbarnen hoppade han på en ny kurs, ”Att skriva roman- och novellmanus”. Den här gången blir det en helt skönlitterär berättelse.


- Den handlar om en kille som lever i 1960-talets Stockholm. Det är skönt att ha en påhittad figur. Vissa likheter finns det mellan romankaraktären och Thomas själv.


- Jag är uppvuxen mitt i Stockholm, mellan Stureplan och Johannes kyrka, och såg grävmaskinerna slå sönder husen när jag var i tioårsåldern.


”Åke gör att jag fortsätter”

Han gör mycket research till berättelsen, läser gamla tidningar och böcker om Stockholm, är med i Facebookgruppen Gamla Stockholm där bilder ofta ger inspiration. Men utan kurserna är det inte säkert att det hade blivit något skrivet.


- Det är ju Åke (Åke Sandahl, kursledare, red:s anm) som gör att jag fortsätter. Och det är en kul grupp. Vi läser varandras texter, det är en fin miljö att vara i. Kursen har utvecklat mitt skrivande.


Blir berättelsen om killen i grävskopornas Stockholm en roman så småningom?

- Den skulle kunna bli det. Men det är inte mitt primära mål. Det är bara kul att skriva, säger Thomas.


Thomas 3 tips till dig som vill börja skriva:

  • Våga släppa loss, det är inte farligt!
  • Låt tankarna fara, gör skrivandet till något roligt.
  • Strunta i om det du skriver är grammatiskt riktigt, sådant kan man fixa till i efterhand.


Se alla våra skrivarkurser här!


Text och bild: Eli Åhman Owetz