Våra dansstilar

Vi på Dansverket erbjuder många olika dansstilar. Vi har allt från balett till street och vi riktar oss till både små barn, vuxna och alla däremellan. Vi har erfarna och engagerade ledare som hjälper dig att utvecklas och att hitta glädjen i dansen.

Här nedan hittar du beskrivningar av alla våra dansstilar.

Barndans

På barndanslektionerna är det mycket dansglädje. Vi tränar kropps- och rumsuppfattning, smidighet samt koordinationsförmåga. Musik och rytmlekar lockar till rörelse och tränar taktsinnet. Undervisningen sker till olika musikstilar och ger inblick i ett flertal dansstilar, allt från hiphop till balett. Dansstegen anpassas efter barnets motoriska förmåga.

Barnbalett
I barnbaletten möter barnet baletten för första gången. Vi tränar motorik, rytmkänsla och musikalitet. Ett viktigt inslag i lektionerna utgör improvisation och danslek som utvecklar barnens dansglädje, uttrycksfullhet och rörelsefantasi. Vi lär oss grundläggande balettsteg och grundläggande arm- och fotpositioner.

Barnjazz

Här får du träna steg och rörelser från jazz/showdansen, som är den dansstil som ofta finns i musikvideos och TV-program. Det är en scenisk dansstil som hela tiden utvecklas och influeras av nya stilar. Teknik, rytm, smidighet och koordinationsövningar blandas med lekfullhet och dansglädje.

Barnstreet

Här får du testa steg inom street vilket är dansen som från början utvecklades på gatorna i USA. Du får lära dig grunderna samt testa olika stilar. Teknikövningar där du tränar koordination, rytm och smidighet blandas med lekfullhet och dansglädje.

Barnmusikal

På den här kursen dansar du mest jazz/showdans men du får även testa modern dans och hiphop/street. Vi sjunger tillsammans och gör enkla röstövningar. Vi testar också att kombinera sång och dans. Teknik, rytm, smidighet och koordinationsövningar blandas med lekfullhet, sång och dansglädje.

Barnmix

Barnmix är för dig som gillar och vill prova många dansstilar. Här får du till exempel lära dig steg och rörelser från jazz/showdans, street och modern dans. Olika ledare kan ha lite olika inriktning. Du tränar koordination, rytm och smidighet i teknikövningar som blandas med lekfullhet och dansglädje.

Breaking

Fartfylld och akrobatisk dans. Breaking är ett av de fyra elementen från hiphop-kulturen. Stilen kommer från South Bronx i New York och uppkom under 70-talet. Här tränar du teknik, styrka och balans. Vi jobbar även med freestyle/improvisationsövningar för att på sikt utveckla en personlig stil.

Dansmix

Dansmix är för dig som gillar och vill prova många dansstilar. Här får du till exempel dansa jazz/-showdans, street, modern dans, balett och latinamerikanska danser. Olika ledare har lite olika inriktning. Du utvecklar din musikalitet, koordinationsförmåga och kroppskontroll, liksom att hitta dansglädje och ditt eget uttryck i dansen.

Familjedans
Här får du dansa och ha kul tillsammans med någon du tycker om: mamma, pappa, barn, moster, farmor, morfar, kusiner, syskon, kompisar. Alla är välkomna! På familjedansen leker vi med olika rörelser, rörelsekvalitéer och rytmer och övar samebete, musikalitet, kroppsmedvetenhet och koncentrationsförmåga. Genom olika parövningar fördjupas relationer på ett nytt och lekfullt sätt. Du får lära dig grunder från flera dansgenrer: jazz, modern dans och Streetdance. Genom teknikövningar, improvisation och koreografi bygger vi gemenskap och glädje tillsammans.

Jazz/showdans

Jazz/showdansen är en dansstil du ofta ser i shower, musikaler och TV-program. Det är en scenisk dansstil som hela tiden utvecklas och influeras av nya stilar. Grundtekniken är dynamisk och utstrålar rytm, smidighet och kraft. Här tränar du kroppsmedvetenhet, koordination och musikalitet, liksom att hitta uttryck, energi och glädje i dansen.

Klassisk balett

I balett tränar du smidighet, styrka, balans och koordination. Du jobbar på placering, dvs. att stå rätt för din kropp så att rätt muskler tränas. Vi börjar med balettens grunder för att gradvis utveckla och förbättra rörelsetekniken. Lektionerna innehåller även improvisation och danskombinationer till klassisk musik.

Latinamerikansk dans

I de latinamerikanska danserna möter du fartfylld musik och snabba rytmer. Hett, roligt och fyllt av energi och glädje! Du lär dig grundsteg och turer från danser som salsa, cumbia, merengue, samba och cha-cha. Du utvecklar din koordinationsförmåga och kroppskontroll, liksom musikalitet och danskänsla.

Latin Jazz
Här får du som vill ”dansa loss” och svettas får göra det i en avslappnad miljö där glädjen för dans, musik och rörelse är i fokus. I latin jazz lär du dig tekniska grunder i genrerna jazz, salsa och reggaeton. Det kroppsliga uttrycket och rytmen är centralt i denna kurs och genom snabbt fotarbete, svepande och smidiga rörelser över du din koordination, koncentration, kroppskontroll och musikalitet. Vi tränar olika teknikövningar, stretchar, bygger styrka och övar koreografi.

Modern dans

Modern dans är en samtida konstform med mycket flöde. Vi arbetar med tyngd, teknik, nivåer, rumsuppfattning, improvisation och med att förmedla känslor genom rörelse. Du bygger upp styrka, jobbar med andning, dynamik och kroppsuppfattning och du hittar ditt naturliga sätt att röra dig. Vi har även inriktning mot Contemporary som riktas mer åt det lyriska och musikaliska hållet.

Modern jazz

Jazzdans i kombination med moderna dansens flöde. Stilen är mjuk, flytande och kraftfull på samma gång och fokuserar på att förkroppsliga musiken och förmedla känslor genom rörelse. Ofta blandas många musikstilar och rytmer under en termin och stegkombinationerna varierar i intensitet och tempo.

Musikalmix

Denna kurs är för dig som älskar att dansa och sjunga. Du dansar mest jazz/showdans men får även testa modern dans och street. Vi sjunger tillsammans och gör enkla röstövningar. Vi testar också att kombinera sång och dans. Teknik, rytm, smidighet och koordinationsövningar blandas med scenisk gestaltning och dansglädje.

Orientalisk dans

Orientalisk dans/magdans kommer ursprungligen från länderna i Mellanöstern och norra Afrika. Karakteristiskt för dansen är skarpa och isolerade höftrörelser, kontrasterade mot mjuka och flytande. Vi tränar koordination, teknik och kroppskontroll genom att öva på grundrörelser och kombinationer, och vi jobbar även med känsla och musikalitet. Det finns olika stilar och läraren väljer inriktning samt blandar ibland in andra dansstilar.

Pyttedans

Här dansar barnet tillsammans med en förälder och möter dansen på ett glatt och lekfullt sätt, anpassat till barnets motoriska förutsättningar. Vi använder rytminstrument och rekvisita såsom sjalar, rockringar m.m. Barnet tränar kropps/rumsuppfattning, smidighet och taktkänsla till musik och rytmlekar som lockar till rörelse.

Streetdance

Streetdance utvecklades från början på gatorna i USA. Det är en bred dansstil som rymmer allt från svänget i afrikansk dans till robotlika isolationer av kroppsdelar. Du tränar musikalitet, kroppsmedvetenhet och koordination, liksom att hitta flow och känsla i dansen. På de här lektionerna får du lära dig grunderna och prova flera olika stilar.

Streetjazz

Streetjazz är en kombination av av jazzens teknik och mjukhet tillsammans med tyngden, attityden och isolationerna från street. Denna dansstil används i många musikvideos och på scenshower som ex melodifestivalen.