
Pa Modou Badjie jobbar som verksamhetsutvecklare på Freezone i Haninge och är aktuell som finalist med Panetoz i Melodifestivalen.
Med SV Stockholms läns hjälp kunde de skapa musikverksamhet som inte bara möjliggjorde det för dem men även bidrog till en stor och viktig samhällsinsats för personer i utanförskapsområdena. Ungdomar fick drömmar uppfyllda och de fick en positiv gemenskap där man kände sig sedd och trygg!
Kunskapens festival= folkbildning
På det här sättet har folkbildningen spelat en viktig roll, säger Pa Modou, den har bjudit in den unga generationen att ta plats och utvecklas. Folkbildningen behöver behålla sina värdegrunder men ännu tydligare visa den yngre generationen hur de ska föra arvet vidare genom att vara med och bestämma och nyttja allt det bästa den erbjuder. Förutom nya lärdomar och möten med nya människor bygger man genuina relationer genom en demokratisk process. Man kan likna det med en festival av kunskaper som ger struktur och kan nyttjas både i jobbet som i vardagen.
Panetoz bildas
Panetoz är hiphopgruppen som skapades 97-98 i Jordbro genom det fantastiska mötet med 5 ungdomar och Lennart Zethson som jobbar som Verksamhetsutvecklare på SV Stockholms län. Under deras första möte berättade han att SV kunde hjälpa dem men endast om de skapade en förening. Föreningen Vägen Ut Vi Unga skapades och de fick medel för att bygga en studio i Jordbrogården där de spelade in bland annat en av sina hits DANSA PAUSA men gav även möjlighet till andra att spela in egna låtar men inte hade råd att hyra en bra studio.
Men initialt så var musik inte hans stora intresse. Pa Modou drömde om att bli fotbollspelare som sin pappa, musiken var bara en hobby. Något han tyckte var kul att skapa men inte riktigt satsade på av olika anledningar. Genom sin pappa kom han så småningom till Sverige och tycker att hans styvmamma, farmor, mormor, syster och partner är de personerna som hjälpt och format honom till den han är idag.
“Jag är uppväxt med musik. Den är central i min kultur och ursprung. På min mamma sida i Gambia har vi en lång lista av musiker. Så jag antar att jag har det i blodet”, berättar Pa Modou vidare.
Det tog några år av hårt arbete, uppoffringar och samarbeten med bra människor. I år blir det tredje gången de är med i Mello.
“Det är stort att få stå på Sveriges största scen igen tillsammans med några av Sveriges kända producenter”, berättar Pa Modou.
Kändisskapet har gjort mycket för mig men främst har det gett mig möjligheten att möta så många olika människor. Vi har vi fått hela nationen att dansa. Inspirerat ungdomar med vår bakgrund och att våga drömma stort. Det har gett mig möjligheten att kunna prata med och tala för alla ungdomar och vuxna jag möter att ”våga vilja välj väl” och njuta av det goda i livet.
På frågan hur de tror deras vinstchanser är till Eurovision svarar Pa Modou:
“Vi är redan vinnare. Det är nästan ca 3000 bidrag inskickade och vi är just nu i FINAL på Friends Arena! Det kan inte bli bättre så eller… Jo, lite bättre än kan det bli ändå. Vi tror och hoppas på att få representera Sverige på Eurovision. Personligen tycker jag att vi har visat hela världen att vi har ballader, poppiga låtar men aldrig riktigt visat Panetoz. Europa skulle få uppleva nåt de aldrig har sett förr och något vi tror behövs just nu i hela världen och inte bara i Europa nämligen glädjen, festen och firandet av det vackra med integration. Vi ska representera i Europa!”
Foto: Mbo Momo
Freezone Haninge är en ungdomsverksamhet och ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Haninge Kommun. Vi erbjuder ungdomar och unga vuxna i åldern 15-25 år möjligheten att engagera sig i artisteri, musikproduktion, film, foto, spoken word, podcasting och mycket mer - helt kostnadsfritt!