Linedance - mer än bara country, cowboy boots och hattar

Vi fick en pratstund med Carina Edin som är ordförande i Friends In Line, en samverkande förening till Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län. Tog chansen att ställa några frågor om föreningen och linedance.

Er förening heter Friends In Line – hur länge har ni funnits och vad gör ni i föreningen?
- Vi startade upp Friends In Line här i Uppsala city år 2008. Det vi gör är att vi lär ut danser med olika danssteg och rörelser som finns inom stilen linedance. I de kurser vi håller använder vi koreografier från erkända och professionella dansare som sätter dessa till passande musik. Man tränar först två till tre gånger innan stegen sitter och man kan börja dansa fullt ut.

 Linedance – är det cowboyboots, hatt och countrymusik som gäller?
- Man kan säga att varje linedance-förening har lite olika inriktningar. En del är lite mer konservativa med att det handlar om just countrymusik medan andra kör lite friare inriktning och vissa kör väldigt modernt (new linedance) när det gäller musikval. Vi har valt den friare inriktningen, vilket betyder att man faktiskt kan dansa till vilken musik man så önskar. Och önskar man ha cowboyboots och hatt så får man så klart ha det.

Under covidpandemin, hur har det fungerat med er verksamhet då?
- När kommunen stängde sina lokaler så gjorde vi så klart uppehåll i verksamheten. Men när vi har haft möjlighet så har vi dansat vidare med våra befintliga deltagare och medlemmar. Det som är positivt med linedance är ju att det inte är svårt att hålla avstånd bara man har en lokal som fungerar för det. Vi har ju haft en lokal som normalt rymmer 300 personer där vi varit som mest 20 personer under pandemin. Utöver avståndsregeln så såg vi också till att det fanns handsprit i lokalerna, att vi har pauser mellan grupperna samt att man använde olika in- och utgångar i lokalen.

Era deltagare i föreningens kurser har väl ett ganska varierat åldersspann.
Hur lyckas ni attrahera personer i så olika åldrar?
- Det stämmer. Vi har deltagare i åldern 8 till 80 år i dagsläget. Föräldrar som är med tar med sig sina barn, som tycker det är väldigt skoj och för de äldre deltagarna är dansen också mycket värdefull. Det är både lek och friskvård på något sätt, beroende på i vilken del av åldersspannet man befinner sig. Svårigheten att nå ut är kanske mest det faktum att många inte vet vad linedance är. Man tror att det är countrymusik och cowboyboots bara, men det är ju så mycket mer än så. Under pandemin har vi inte lagt något krut på att nyrekrytera deltagare, men vi har trots det fått in ungefär 20 nya medlemmar. Och det är faktiskt samma antal som vi får in under ett ”normalt” år.

Vad är det bästa med att dansa linedance?
- Man mår så bra av det. Och jag känner att min självkänsla växer av att få lära ut det jag älskar till andra människor och i mötet med dem. Kan nog summera det med två ord - glädje och friskvård – det är linedance för mig.

Läs mer om Friends In Line och deras kurser HÄR


Bilder används med tillstånd av föreningen Friends In Line och fotograf Ulrika Andersson.

Relaterade artiklar

  • Dansa med SVs föreningar

    Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län erbjuder flera olika studiecirklar för dig som vill dansa.

    Läs mer