Nyhetsbrev och Debattartiklar

Debatt - Demokratin är värd att värna

Debatt


Folkbildningen i bland annat studieförbunden kan bidra till ökad bildning och inbjuda flera att vara delaktiga i bygget av ett fritt och demokratiskt samhälle.


The Economist mätte 2022, via sitt dotterbolag Economist Intelligence Unit, tillståndet för demokratin i 167 länder och tog fram vad de kallar för ett demokratiindex. Resultatet är nedslående för demokratin.


Man fann att det fanns ”fullvärdig demokrati” i bara 24 länder (bland annat Sverige). "Demokrati med anmärkning” i 48 länder (bland annat USA). ”Hybridregimer” i 36 länder (bland annat Ecuador) och ”auktoritära regimer" i 59 länder (bland annat Kina). I år kommer det att vara val i ett stort antal länder. Risken är stor att demokratin ytterligare blir försvagad när högerpopulistiska krafter vinner allt större mark.


Under de senaste tio åren har antalet flyktingar i världen fördubblats. I dag finns det 110 miljoner flyktingar som flyr från miljöer i sina hemländer där de har svårt att kunna leva och utvecklas. Vi borde verka för att allt flera länder inför demokratiska statsskick.


Det ska finnas skolor för flickor och pojkar, hälso- och sjukvård för alla samt ett rättssystem som verkar självständigt. Att fullt ut acceptera resolutionen om mänskliga rättigheter, i synnerhet i en alltför omänsklig värld. Detta vore ett viktigt bistånd att ge till många länder. Men vilka odemokratiska länder och diktaturer vill ta emot ett sådant bistånd?


För att stärka demokratin globalt så måste vi vinna kampen lokalt. För de som nu tvekar om demokratins möjligheter vill vi visa att vi är många som i dag värnar om demokratin som det bästa statsskicket. Folkbildningen i bland annat studieförbunden kan bidra till ökad bildning och inbjuda flera att vara delaktiga i bygget av ett fritt och demokratiskt samhälle.


Du behövs i denna process. Engagera dig i ett politiskt parti, gå med i en studiecirkel i ett studieförbund eller i en förening som du känner sympati för. Din kraft och engagemang behövs. Vi anser att demokratin måste värnas, här och nu!


Gert Ohlsson

Ledamot i styrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan Värmland

Debatt - Försvara demokratins grundpelare

Debatt


I en tid där demokratin står inför utmaningar världen över, är det avgörande att vi gemensamt reser oss för att försvara dess grundpelare. Korruption, respektlöshet för mänskliga rättigheter och politisk instabilitet hotar att underminera det system som utgör hjärtat av vår samhällsstruktur.


För det första måste vi fokusera på att stärka våra institutioner. Ett oberoende rättsväsende och en ansvarig regering är grundläggande för demokratins överlevnad. Genom att investera i utbildning och utveckla starka institutioner kan vi bygga en grund som motstår manipulation och auktoritära krafter.


Transparens är nyckeln till förtroende. Öppenhet i beslutsfattandet och i regeringsverksamheten skapar en stark koppling mellan medborgare och deras företrädare. Det är dags att kräva insyn och att belysa varje försök att skymma sanningen.


Att bekämpa korruption är en annan front i försvaret av demokratin. Genom att etablera starka demokrati mot korrupta handlingar kan vi skapa en miljö där folkets pengar används för deras bästa och inte för egen vinning.


Slutligen, låt oss inte glömma medborgarnas roll. Demokratin frodas när medborgarna är engagerade och informerade. Utbildning, folkbildning och medvetenhet är verktyg som hjälper oss alla att delta aktivt i det demokratiska samtalet och se till att våra röster hörs och respekteras.


Det är hög tid att stå upp för demokratin, att försvara dess värden och bygga en framtid där det är starkt och hållbart. En kollektiv ansträngning är nödvändig för att säkerställa att demokratin inte bara överlever utan även trivs och blomstrar för kommande generationer.


Styrelseledamot i Studieförbundet Vuxenskolan Värmland


Debatt - Studieförbundet Vuxenskolan gör hela Värmland levande

Debatt


Genom vår lokala närvaro med verksamhet nära medborgaren, nästan oavsett var i Värmland den bor, skapas förutsättningarna för ett levande Värmland. SV Värmland har lokalkontor på tolv orter och verksamhet i samtliga kommuner.


Vi vill berätta om det goda som studieförbundens verksamhet betyder för Värmland, ett län som till stor del är landsbygd.


Det SV Värmland erbjuder är kurser, studiecirklar, kulturarrangemang, föreläsningar, mötesplatser, samvaro, lärande, erfarenhetsutbyte, personlig utveckling och delaktighet. Det är en bildning som är tillgänglig för alla på ett demokratiskt och jämlikt sätt. Vi samarbetar med en stor mängd föreningar och organisationer. Vi genomför skapande verksamhet inom konst, musik och hantverk. Vi bidrar till hållbar utveckling för människor, miljö och samhällen.


Vi har drygt 1000 cirkelledare och många fler volontärer tack vare all föreningsverksamhet. Genom vår lokala närvaro med verksamhet nära medborgaren, nästan oavsett var i Värmland den bor, skapas förutsättningarna för ett levande Värmland.


Folkbildningens pedagogik är central för studieförbunden. Det är en demokratisk läroform där alla kommer till tals och lär utifrån sina egna förutsättningar. På egna villkor och genom egen kraft ges deltagarna möjligheter att utvecklas, få insikter och att se sig själv i ett större sammanhang. Att bilda sig och växa tillsammans med andra skapar ett tryggt samhälle där möjligheter för ett demokratiskt samhälle grundläggs.


Studieförbundet Vuxenskolan är viktig för den positiva utvecklingen i länet. Vi har för avsikt att de närmaste åren fokusera extra på landsbygd, föreningsliv, funktionsrätt och integration och där erbjuda det varierade och spännande kursutbud som vi idag har möjlighet att genomföra.


Historiskt sett har folkbildning varit en bidragande kraft till utvecklingen av vår demokrati. Dessutom har den spelat stor roll i att förse vårt näringsliv med kunniga och motiverade arbetstagare. Det finns ett samband mellan aktivt deltagande i föreningslivet och ansvarstagande på sin arbetsplats.


När nu regeringens statsbudget innebär lägre bidrag till studieförbunden så är det en besparing, som kommer att ge större förlust i minskad verksamhet än vad besparingen är värd i kronor och öre. De medel vi får från staten utväxlar vi till mycket bildning genom att en hel del av vår verksamhet sker på ideell basis.


Minskade anslag kommer att påverka våra möjligheter men vi kommer att fortsätta vårt arbete med att leverera folkbildning. Vi ber nu alla som i olika nivåer påverkar samhällsutvecklingen att försvara folkbildningen. Den är viktig. Det är nu du kan göra en insats.


Styrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan i Värmland

Ulf Jonsson, ordförande