Tillbaka

Vänner för livet

Projekt Vänner för livet tar utgångspunkt i att social samvaro skyddar vår hälsa, ensamhet är en hög riskfaktor för psykisk och fysisk ohälsa. Möjligheter till ett aktivt deltagande i samhällslivet är viktigt för alla människor och att vara subjekt i sitt eget liv. Vänner för livet är ett hälsofrämjande arvsfondsprojekt och en mötesplats som ska främja gemenskap mellan seniorer. 

Vänner för livet vänder sig till dig som är 63 år och uppåt
Vi vänder oss till dig som närmar dig pensionen eller dig som är pensionerad oavsett ålder. Vänner för livet vänder sig till dig som är intresserade av hälsofrämjande aktiviteter både enskilt eller i grupp.

Vänner för livet startar  våren 2021 i Karlstad, Munkfors, Arvika, Kristinehamn, Säffle och Kil och har som mål att seniorer i kommunerna ska kunna påverka aktivitetsutbudet, planera för och delta i meningsfulla aktiviteter som skapas tillsammans med samarbetsorganisationer utifrån behov och intressen.


Deltagare och frivillig

I Vänner för livet kan du vara både deltagare och frivillig eftersom vi tror på att ett utbyte bekantskap och vänskap uppstår i socialt samspel som bygger på ett jämlikt förhållningssätt samt ett givande och tagande. 

Vänner för livet vill tillsammans med dig planera och skapa meningsfulla och självutvecklande aktiviteter utifrån premissen lust och förmåga.
Vad kan det då vara, kanske du tänker nu? Ja, det är det du som bestämmer. Det skulle kunna vara motion i någon form, diskussionsforum och fika, studiecirkel, matlagning, musik eller något helt annat. 

Den ofrivilliga ensamheten
Där den ofrivilliga ensamheten är som störst är det många som lider av depression som i värsta fall leder till att en del väljer att ta sitt liv. Vill du göra en insats för personer i ofrivillig ensamhet? 
Vill du delta i projektet eller känner du någon som du tror kan vara intresserad? 

Läs gärna mer om projektet och hör av dig med frågor, du kan anmäla dig lite längre ner på sidan, fyll i dina kontaktuppgifter och skriv gärna i noteringen om du vet redan nu att du vill vara frivillig/volontär. Skriv gärna in vad du har för intressen.

Vänner för livet erbjuder digital verksamhet under våren i enlighet med Folkhälsomyndighetens restriktioner och hoppas på fysiska möten så snart det är möjligt.

Ett nytt sätt att nå ensamma äldre
Vänner för livet har testat ett nytt sätt att nå målgruppen äldre personer som är ofrivilligt ensamma. Ett brev skickades ut med kommunens matlådor veckan före midsommar 2021. Värmlands Folkblad beskriver arbetet och utmaningen i en artikel från 30 juni 2021.

Här kan du läsa artikeln 

Här kan du läsa brevet

Ytterligare  information och frågor om projekt Vänner för livet, kontakta
Anna-Karin Ingman 010-7099759, vannerforlivet.varmland@abf.se

Läs mer om projektet hos ABF Värmland

Vänner för livet på Facebook

Här kan du ladda ner program för våren 2021

Annons om Vänner för livet

 

Vänner för livet är ett treårigt projekt i samarbete mellan ABF, SV Värmland,
Suicide Zero och 
med ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden.

Vänner för livet.jpg