Hållbarhet i allt vi gör

En samhällsaktör präglad av hållbarhet! Studieförbundet Vuxenskolan Väst genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv i allt vi gör, från ax till limpa.

Hur arbetar vi för att inkludera hållbarhet i allt vi gör?

"Att motivera människor till engagemang och ansvar för ett tillitsfullt demokratiskt och hållbart samhälle är utgångspunkten för allt SV Västs arbete i vårt verksamhetsområde. Vi går in i verksamhetsåret 2024 med många utmaningar för samhället och enskilda människor med klimatkris och en orolig värld. För SV Väst och vår verksamhet blir 2024 en stor utmaning utifrån regeringens besked om dramatiska nedskärningar av statsanslaget till studieförbundsverksamheten från en nivå som urholkats under många år. Därtill kommer Uddevalla kommuns märkliga agerande att ta bort anslaget till den omfattande studieverksamheten i kommunen, vilket kommer att drabba verksamheten i Uddevalla specifikt. Vi har där utöver under många år sett ett minskande kommunanslag som utmanar ambitionen att vara närvarande i hela verksamhetsområdets 19 kommuner. Trots försämrade ekonomiska förutsättningar är vår bestämda ambition att vara närvarande och stötta enskilda människor och de föreningar och organisationer vi samverkar med i deras ambitioner att utvecklas och bidra till ett tillitsfullt samhälle i hela vårt område.


Vår verksamhetsplan bygger på att vi är en samhällsaktör präglad av hållbarhets-perspektiv i all vår verksamhet och aktivitet utifrån vår Hållbarhetsplan och aktivt arbete med målen i Agenda 2030.


Därutöver profilerar vi oss med verksamhet inom integration, funktionsrätt, landsbygder och föreningsliv. Att skapa möjligheter och värna rätten för individen att vara en aktiv samhällsmedborgare oavsett bakgrund eller etnicitet är grundläggande för ett tillitsfullt samhälle. Att inkludera personer med funktionsnedsättning i möjligheterna till bildning och livslångtlärande är viktigt i ett samhälle för alla. SV och avdelningen SV Väst är landsbygdens studieförbund, att bidra till likvärdiga möjligheter till ett aktivt och rikt liv med möjligheter till engagemang och kultur-upplevelser tillsammans med andra är viktigt för att bygga tillit och delaktighet. Ett rikt och mångfasetterat föreningsliv är en viktig hörnsten i att bygga ett demokratiskt och hållbart samhälle.


SV Väst gör särskilda prioriteringar på att ge unga möjligheter till självorganisering genom ett omfattande engagemang och stöd till vår ungdomsorganisation Förbundet Vi Unga.


Med beslutsamhet, engagemang och övertygelsen om att SVs verksamhet gör skillnad och bidrar till ett samhälle präglad av hållbarhet och tillit tar personal och styrelse sig an de utmaningar som ligger framför oss 2024." Inledning till Studieförbundet Vuxenskolan Västs verksamhetsplan 2024


All SVs verksamhet bygger på en cirkulär syn på kunskap. Cirkeldeltagandet innebär att du får tillgång till kunskap, insikt och relationer, att du själv bidrar med det samma och att vi tillsammans skapar mervärden genom dialog. Detta är i grunden en stor del av hållarbetsarbetet.


I vår roll som samhällsaktör vill vi bidra till ett mer progressivt hållbarhetsarbete både inom och utom organisationen. Grunden i SVs hållbarhetsarbete är att ingen ska lämnas utanför och att varje människa ska ha de förutsättningar och kunskap som behövs för en hållbar utveckling, för sig och samhället. Vår övertygelse är att folkbildningen är nödvändig för att nå detta, där vi bistår både med kunskap och konkreta verktyg för en hållbar omställning.


Vi ställer krav på leverantörer och partners. Genom samarbete och partnerskap med leverantörer av varor och tjänster och aktörer för genomförande av verksamhet, kan vi öka fokus på miljömedvetenhet och socialt ansvarstagande.


Vi för en aktiv dialog med deltagare om hur hållbar utveckling skapas för både individ och samhälle. Stimulera och underlätta för deltagare till konkreta handlingar som främjar en hållbar utveckling.


Mål 2024-12-31

  • Vi arbetar utifrån den av styrelsen fastställda hållbarhetsplanen och arbetar aktivt med målen i Agenda 2030.


Verksamhetsmål

  • Vi bedriver fler projekt med inriktning miljömässig hållbarhet (pågående och nya ansökningar) än vad vi gjort 2023.
  • Vi har registrerat minst 40 arrangemang inom området Hållbarhet (lokal frikod Hållbar utv/Miljö, webkod Djur/Natur/Miljö + Hållbarhet) och har avsatt 10.000 kr per kommun riktat till hållbarhetsaktivitet.

Hållbarhetsplan 2024

Hållbarhet i allt vi gör

All SVs verksamhet bygger på en cirkulär syn på kunskap. Cirkeldeltagandet innebär att du får tillgång till kunskap, insikt och relationer, att du själv bidrar med det samma och att vi tillsammans skapar mervärden genom dialog. Detta är i grunden en stor del av hållarbetsarbetet.

I vår roll som samhällsaktör vill vi bidra till ett mer progressivt hållbarhetsarbete både inom och utom organisationen.


Hållbarhetsplanens syfte

I hållbarhetsplanen beskriver vi hur vi strävar efter att leva som vi lär och genom att belysa viktiga och ibland svåra insatser för att lära oss och kunna göra saker ännu bättre.


Målbilderna är kategoriserade efter två nivåer, Internt och Externt, med tillhörande Fokusområden, utan inbördes prioritering.


Hållbarhetsplanens syfte är att identifiera konkreta förhållningssätt i arbetet inom organisationen och i den externa verksamheten som underlättar målsättningen att verka i enlighet med Agenda 2030.


Hållbarhetsplanen ska beröra de tre aspekterna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.


Roller

Avdelningsstyrelsen ansvarar för att fastställa planen samt ge ekonomiska och organisatoriska möjligheter för att genomföra arbetet.

Avdelningschefen ansvarar för en årlig kvalitativ uppföljning, vilken rapporteras till styrelsen.

Samtliga medarbetare har att arbeta utifrån fastställd hållbarhetsplan och att låta hållbarhetsarbetet ta en tydlig plats i vårt folkbildningsarbete.


Hållbarhet inom organisationen

Fokusområde styrdokument och kommunikation

Målbild

  • Verksamhetsplanen pekar tydligt ut hållbarhetsarbete och vi knyter detta arbete till Agenda 2030 som prioritering internt och externt i verksamheten.
  • Verksamhetsberättelsen beskriver vårt arbete med hållbarhet. Verksamhetsberättelsen kommuniceras för att nå kännedom om vårt hållbarhetsarbete.


Fokusområde utbildning

Målbild

  • Alla tjänstepersoner har en förståelse för begreppet hållbarhet och hållbarhetsarbete kopplat till Agenda 2030 och vet hur vi som medarbetare kan bidra i det.


Fokusområde resursanvändning

Arbetsplats

Målbild

  • Varje expedition har tydligt uppmärkta och tillgängliga kärl för källsortering. Tjänstepersoner, cirkelledare och deltagare informeras om att vi tillämpar källsortering.
  • Vid enskilda inköp övervägs val av miljöanpassad produkt (inkl. diskmedel, rengöringsmedel, papper), av avdelningen angivna inköpsställen (och i förekommande fall artikelnummer) används. Vi köper parfym-/doftfria produkter som tvål och rengöringsmedel.
  • Vi prioriterar återanvändning av begagnade kontorsmöbler och återbrukad kontorsutrustning.
  • Vi visar hänsyn genom att inte använda parfymerade/doftande produkter under arbetstid.
  • Vi källsorterar och återvinner, vi har sänkt temperaturen i lokalerna, undviker plastpåsar och engångsartiklar samt skriver ut dubbelsidiga kopior när det går.


Möten och resor

Målbild

Vi har en plan för vilka återkommande möten/mötessammanhang vi prioriterar att träffas fysiskt resp. via digital plattform.

Vid fysiska möten samåker vi i möjligaste mån till resmålet.

Vid beställning av mat till konferenser förordas råvaror producerade i Sverige.

Buteljerat vatten undviks, istället serverar vi kranvatten i kanna e dyl.


Fokusområde social arbetsmiljö

Målbild

  • Medarbetare uppmuntras och uppmanas att utnyttja friskvårdsbidrag och friskvårdstimme samt erbjuds att delta i andra friskvårdsinsatser på arbetsplatsen.
  • Arbetsbelastning och arbetstid följs upp regelbundet.
  • Avdelningen arbetar för att ta fram arbetssätt, rutiner och verktyg för att underlätta och effektivisera det dagliga arbetet.


Exempel på åtgärder

Vi har ett gott medarbetarskap och är glada mot och intresserade av våra kollegor.


Hållbarhet i verksamheten

Fokusområde Verksamhetserbjudande

Målbild

  • Vi eftersträvar att så stor del som möjligt av den verksamhet vi erbjuder reflekterar ett eller flera av de 17 globala målen i Agenda 2030.
  • Insatser för kultur och demokrati är av största vikt för att bevara och utveckla den sociala hållbarheten.
  • Vi uppmuntrar våra samarbetspartners att aktivt arbeta med Agenda 2030.


Exempel på åtgärder

Utformning av olika verktyg/utbildningspaket för cirkelledare så att vi framledes kan erbjuda ökad andel verksamhet kopplad till Agenda 2030 inom respektive kommun.


Fokusområde Utbildning

Målbild

  • Våra cirkelledare är insatta i Agenda 2030, implementerar den där det är möjligt i sin cirkelverksamhet och förmedlar den till sina cirkeldeltagare.


Exempel på åtgärder

Vi använder material om Agenda 2030 med handfasta tips på hur den kan implementeras i studiecirkeln, detta ges till alla cirkelledare vid introduktionen.


Fokusområde resursanvändning - studielokaler

Målbild

  • Vi källsorterar och varje expedition har tydligt uppmärkta och tillgängliga kärl för källsortering.


Exempel på åtgärder

Cirkelledare och deltagare informeras om att vi tillämpar källsortering.


Läs verksamhetsplan varav sid 16-20 är Hållbarhetsplan

Hållbarhetsklivet