Hur arbetar vi för att inkludera hållbarhet i allt vi gör?
Vår verksamhetsplan bygger på att vi är en samhällsaktör präglad av hållbarhets-perspektiv i all vår verksamhet och aktivitet utifrån vår Hållbarhetsplan och aktivt arbete med målen i Agenda 2030.
Därutöver profilerar vi oss med verksamhet inom integration, funktionsrätt, landsbygder och föreningsliv. Att skapa möjligheter och värna rätten för individen att vara en aktiv samhällsmedborgare oavsett bakgrund eller etnicitet är grundläggande för ett tillitsfullt samhälle. Att inkludera personer med funktionsnedsättning i möjligheterna till bildning och livslångtlärande är viktigt i ett samhälle för alla. SV och avdelningen SV Väst är landsbygdens studieförbund, att bidra till likvärdiga möjligheter till ett aktivt och rikt liv med möjligheter till engagemang och kultur-upplevelser tillsammans med andra är viktigt för att bygga tillit och delaktighet. Ett rikt och mångfasetterat föreningsliv är en viktig hörnsten i att bygga ett demokratiskt och hållbart samhälle.
SV Väst gör särskilda prioriteringar på att ge unga möjligheter till självorganisering genom ett omfattande engagemang och stöd till vår ungdomsorganisation Förbundet Vi Unga.
All SVs verksamhet bygger på en cirkulär syn på kunskap. Cirkeldeltagandet innebär att du får tillgång till kunskap, insikt och relationer, att du själv bidrar med det samma och att vi tillsammans skapar mervärden genom dialog. Detta är i grunden en stor del av hållarbetsarbetet.
I vår roll som samhällsaktör vill vi bidra till ett mer progressivt hållbarhetsarbete både inom och utom organisationen. Grunden i SVs hållbarhetsarbete är att ingen ska lämnas utanför och att varje människa ska ha de förutsättningar och kunskap som behövs för en hållbar utveckling, för sig och samhället. Vår övertygelse är att folkbildningen är nödvändig för att nå detta, där vi bistår både med kunskap och konkreta verktyg för en hållbar omställning.
Vi ställer krav på leverantörer och partners. Genom samarbete och partnerskap med leverantörer av varor och tjänster och aktörer för genomförande av verksamhet, kan vi öka fokus på miljömedvetenhet och socialt ansvarstagande.
Vi för en aktiv dialog med deltagare om hur hållbar utveckling skapas för både individ och samhälle. Stimulera och underlätta för deltagare till konkreta handlingar som främjar en hållbar utveckling.
Mål 2025-12-31
- Vi arbetar utifrån den av styrelsen fastställda hållbarhetsplanen och arbetar aktivt med målen i Agenda 2030.
Verksamhetsmål
- Vi bedriver fler projekt med inriktning miljömässig hållbarhet (pågående och nya ansökningar) än vad vi gjort 2024.
- Vi har registrerat minst 40 arrangemang inom området Hållbarhet (lokal frikod Hållbar utv/Miljö, webkod Djur/Natur/Miljö + Hållbarhet) och har avsatt 10.000 kr per kommun riktat till hållbarhetsaktivitet.