2022-10-24
Bohuslin - om lin i Bohuslän
Förening och linmuseum mellan Kville och Fjällbacka
— Bohuslin är en härlig förening som vill bidra till att öka kunskap om linets fantastiska områden, om hur man får en handduk eller bordsduk från ett litet frö som man själv sått, berättar en minst sagt entusiastisk verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Väst, Monika Andersson.
Föreningen har under året föryngrats genom att få in flera nya och yngre medlemmar. Karin Gräns, som är ny ordförande sedan mars i år, bor i Stockholm men känner sig som hemma på Västkusten där hon i många år bott som delårsboende. Hon berättar att hon alltid ägnat sig åt konst och hantverk och kände att hon kunde ta på sig ordföranderollen när förre ordföranden avgick. Samtidigt fick man in några nya och yngre medlemmar även i styrelsen och det blev många tankar och idéer om framtiden för museet och att försöka nå ut till ungdomar för att få detta härliga hantverk att leva vidare. Idag jobbar mest äldre kvinnor med och runt linmuseet.
Föreningen bjuder – många gånger tillsammans med SV - in allmänheten och medlemmarna att följa linet från frösådd till färdig produkt. Under maj månad samlas alla för att så årets lin och några månader senare är det dags att röta förra årets lin. Det fylls en gammal mjölktank med vatten och det egenodlade linet, sedan tittas det till efter cirka en vecka och om det ser klart ut ska rötningen brytas och linet tas upp på tork.
När linet torkat ska det både bråkas, skäktas och häcklas, vilket betyder att det är dags att förvandla linhalmen till spinnbar fiber. Som besökare på museet är det ett uppskattat moment att få prova på dessa redskap.
Det är fascinerande att se hur linhalmen förvandlas till mjukt fint användbart material som sedan ska spinnas till garn, säger Monika med glittrande ögon. Under hela juli till september erbjuds guidade turer i Linmuseet och deltagarna får prova på att bråka lin.
— Det lockar många nyfikna besökare från när och fjärran. Linmuseet ligger på Kamstorp mellan Kville och Fjällbacka, det är bra skyltat från landsvägen och lätt att ta sig hit, framhåller Monika.
Under sommaren 2022 skötte 16-åriga Oskar Gräns guidningarna – tillika föreläsningarna - på museet, och han gjorde det med bravur.
— Att få kunskap om lin och att också guida besökare på museet en hel sommar som anställd har varit jättekul, säger Oskar.
Till nästa sommar 2023 letas det nya ungdomar som kan guida nya besökare.
— Vi tycker det är ett bra sätt att sprida kunskap genom att anställa ungdomar som i sin tur kan dela sin kunskap med kompisar. Vi vill ju inte att det bara är äldre damer som bär på denna kunskap, så vi försöker verkligen få yngre att intressera sig för vårt linmuseum och hantverk, säger ordförande Karin med eftertryck.
Det är något som föreningen jobbar hårt för, att nå ut till så många som möjligt om kunskap om linet. De har både hemsida och Facebook, och det är bra affischerat så att ingen ska missa vad som händer kring museet.
Under året har det bjudits in till spinncafé, växtfärgning, linsådd, rötning, bråkkalas och flera saker är på gång framöver. De har också deltagit i Hemslöjdens nordiska projekt ”1 kvm lin”, där en av föreningens medlemmar antog utmaningen för att se hur mycket man kan tillverka av just 1 kvadratmeter lin. Det blev både handdukar och annat som kunde visas i föreningen.
Efter pandemin såg det tufft ut att komma igång igen då allt varit vilande. Karin Gräns säger att de är så tacksamma för den fina och positiva uppbackningen som Studieförbundet Vuxenskolan har gett.
Att se positivt på framtiden var det som föreningen behövde, så de är jätteglada för fint samarbete, och det är just det vi på SV gör: backar upp och stöttar våra fina föreningar, avslutar Monika Andersson, som finns nära föreningen. Hon ger beröm åt att flera i styrelsen håller cirklar och lär sig det digitala sättet att rapportera - och gör det med glädje. En härlig förening och ett härligt samarbete!