Tillbaka

Filmvisning - Sveriges saltaste kust

Bohuskusten i en ny unik dokumentär.

En viktig film, en bra dokumentär, man blir på gott humör…riktigt många borde se den, skolor, överallt…” Lars Lebro, fiskare, Ellös, i en GP-intervju om filmen (läs artikel)

Stefan Edman, biolog och författare, har nyligen släppt en film med titeln Sveriges saltaste kust. Filmen har redan börjat visas på biografer och kulturhus längs Västkusten och planeras också för visning i skolor, företag och kommuner. Tisdag den 21:e november kan du se filmen i Ellös på Orust.

Tillsammans med filmaren och producenten Peter Muld presenterar Stefan Edman en fascinerande och väl utförd skildring av Västerhavet. Edmans unika berättarstil, präglad av intensitet och djup kunskap, gör filmen till en viktig bidragande röst i debatten om våra havs hälsa. Genom att låta forskare, fiskare och kustbor dela sina perspektiv ger filmen en bred och nyanserad bild av havens tillstånd.

Bohuslän och Västerhavet fungerar som bas för filmen, men sträcker sig längre bort än så. Tittarna får inte bara en inblick i skönheten längs kusten utan även en förklaring till de förändringar som sker i havsmiljön, variationer i fisket och människors påverkan på havets ekosystem. Särskilt framhävs hur det ökande båtlivet påverkar miljön.

Filmen visar havets skönhet, livet under ytan, det unika ljuset över gråbergen och havets dynamik. Edman hoppas att filmen kommer att väcka en längtan hos biopubliken att själva utforska kusten, öarna och havet.

Sveriges saltaste kust rekommenderas starkt för alla, särskilt för båtentusiaster. Den ger en detaljerad inblick i förändringarna och pågående utvecklingen i kustlandskapet, särskilt i Bohuslän, och framhäver de viktiga frågorna kring bevarandet av våra hav.

Förundras över Skageraks magiska växt-och djurvärld och över myllret av liv som finns där. Vår rikaste marina mångfald med 6000 arter i Kosterfjorden som faktiskt är 250 meter djup på det djupaste stället. Möt forskare och fiskare som berättar om hoten och hoppet för miljön och den biologiska mångfalden.

Inspireras av folk som städar bottnar och stränder, återvinner material ur skräpet och tillverkar nya smarta produkter. Rattkåpor, fasadmaterial, klockarmband, trålar, nät och hummertinor. I filmen kan du dessutom höra om spännande projekt som ska hjälpa torsk, blåmussla, koraller och ålgräs.

— Vår 70 minuter vackra, faktarika dokumentär rullar under hösten och våren 2024 på fullsatta biografer och kulturhus från Kungälv i söder till Strömstad i norr. Sköna vyer, undervattensbilder, intervjuer med fiskare, forskare och strandstädare från hela kusten. Filmen visar på problemen, men framför allt på goda initiativ och projekt som skapar hopp! säger Stefan Edman. Välkomna att ta kontakt med oss.

Peter Muld petermuldproductions@gmail.com
Stefan Edman st.edman@telia.com

Manus & speaker: Stefan Edman
Foto & produktion: Peter Muld
Foto: Lisa Sihlberg
Undervattensfoto: Tobias Dahlin

Se trailer nedan: