2024-02-26

Folkbildningen stärker och utvecklar samhället och demokratin - Men drastiska nedskärningar väntar

Folkbildningen behövs nu mer än någonsin.

Folkbildningen är ett kitt som håller samman, stärker och utvecklar det svenska samhället och demokratin.

Vi jobbar förebyggande och sänker trösklarna så att människor kan utvecklas och lära sig på sina villkor, exempelvis så att de kan gå vidare till yrkesstudier sedan.

Verksamheten är fri och frivillig i bemärkelsen att människor själva väljer om och när de vill delta. Vad var och en vill bilda sig inom står fritt, vi värderar inte kunskap, deltagarinflytandet är centralt.

Vi anpassar studierna efter deltagarnas förutsättningar och behov.

Studieförbunden har nära koppling till civilsamhället och samverkan omfattar hundratals föreningar.

  • Det senaste åren har vi sett oss ifrågasatta från alla möjliga håll. Det tär, men vi är allt jämnt stolta över våra insatser – och vi vet att vi behövs mer än någonsin!


Vad påverkar nedskärningar om en tredjedel?


Ekonomi

Utöver att studieförbunden jobbar förebyggande och därmed sparar pengar åt kommunerna så genererar vi intäkter.

Kommunbidragen är pengar som med hjälp av uppväxling av statliga folkbildningsanslag och projektmedel femfaldigats.

Skatteintäkterna för utbetalade löner och arvoden till tjänstepersoner, ledare och medverkande i kulturprogram boende i kommunerna är större än de utbetalade kommunala bidragen.


Narrativet Fusk

Det finns ett narrativ om att ”Studieförbunden fuskar”. Det är inte sant. Visst det har förekommit vissa oegentligheter – men det har framför allt rört sig om att studieförbunden blivit lurade – och det har i studieförbundens egen internkontroll upptäckts- och detta främst i storstadsområden. Studieförbundet Vuxenskolan har lokal närvaro, vi finns nära våra deltagare, ledare och samverkande organisationer. Vi Känner varandra – det minskar riskerna för oegentligheter.

Vi har också ökat all kontroll; egenkontroll, internkontroll och efterkontroll. Det har ni som är aktiva i föreningar märkt av. Vi har infört e-listor (och kan nu t.ex. dubbelköra systemen med de andra studieförbunden för att direkt kunna upptäcka exempelvis dubbelrapportering); vad som kan ersättas i samband med verksamhetens genomförande har förändrats och det ställs allt större krav på underlagen vid fakturering och utbetalning av ersättning för utlägg; det ställs allt högre krav på formuleringar i arbetsplanerna osv.


Validering

Att vara aktiv i ett studieförbund eller i en förening ger kunskap och kompetens för livet – genom icke-formell utbildning och informellt lärande. Att kliva fram och leda andra och varandra ger en kompetens för livet. Det ideella engagemanget kan vara en språngbräda i karriären och en väg att skaffa meriter, inte minst för unga kan detta öppna dörrar till arbetsmarknaden. Det kan handla om kunskap i att leda samarbets- och utvecklingsprocesser, konflikthantering, samhällsorientering arrangörskunskap, ekonomi, kommunikation, ekonomi… och inte minst ledarskap.


Föreningsutveckling

Vi vet alla hur viktigt föreningslivet är för invånarna. Studieförbunden utgör navet för en bredd av föreningar.

Många föreningar saknar föreningslokal och hjälp med praktiska saker såsom kopiering, utformande av affischer, formulering av protokoll osv. – De har studieförbundens fasta förhyrningar som ”sin” föreningslokal, som sitt ”föreningshäng”. Många unga har hittat till oss och känner sig trygga och hemma hos oss. - Utan kommunalt bidrag kommer vi att behöva minimera våra förhyrningar och dessa föreningar och unga blir ”hemlösa”. – Vi kommer också att behöva ta hyra för grupper och föreningar som är i våra lokaler.

Med den infrastruktur som SV har med uppbyggd administration, personella resurser och bred kunskap av projekt så vänder sig många av våra samarbetsorganisationer sig till oss för att få stöd och hjälp när det gäller projekt. – Det är vi glada och stolta över. Om denna infrastruktur slås sönder har vi inte längre de möjligheterna.


Tillsammans mot ensamhet

Många kommuner i landet oroas över den ensamhet som många – särskilt äldre – känner. SV är aktivt i arbetet mot ensamhet, vi skapar mötesplatser, vi erbjuder utbildning i digitala verktyg och mycket annat. Vi arbetar för lokalsamhällets svagaste och mest utsatta grupper.

Studieförbundet Vuxenskolan genomför kulturprogram och studiecirklar och annan gruppverksamhet på äldreboenden.

Att jobba för att bryta ensamheten är att – utöver att motverka psykisk ohälsa och lidande – att spara pengar för samhället.


Funktionsrätt

Studieförbundet Vuxenskolan värnar dem som har svårast att göra sin röst hörd i samhället. Sedan många år arbetar vi särskilt med människor med intellektuell funktionsnedsättning. Vi ger våra deltagare chans till egenmakt, men vi sprider även kunskap om olika sjukdomar, diagnoser och funktionsnedsättningar och i våra cirklar finner anhöriga stöd. I vårt arbete med metoden Mitt Val, som SV erhållit en internationell utmärkelse för inom ”best practice”, ser vi tydligt vilken skillnad studiecirkeln gör. – Med det liggande förslaget säger Uddevalla kommun att detta inte är viktigt. – Medan vi självklart anser att det är det.


Unga – Vi Unga

Även om vår största styrka är lärande och bildning för vuxna så jobbar Studieförbundet Vuxenskolan för att sänka trösklarna för ungas organisering. Även unga kan behöva hjälp med att få sina röster hörda. Vi har under det senaste året bl.a. gett unga människor kunskap i föreningsteknik och ledarskap. Och under sommaren fick sex unga personer sommarjobb (utöver lika många praktikanter) genom vår försorg – Idag får mängder med ungdomar genom Vi Unga (SVs ungdomsorganisation) och de fria folkbildningsformerna en meningsfull sysselsättning.

Vi har bl.a. utbildat unga till ledare så att de själva kan ta ansvar för sin fritid – unga leder unga – och vi ger dem ett stort egeninflytande.

Vi tycker inte att kommunala politiker eller andra vuxna ska styra ungas fritidsintressen – vi tycker att de ska få välja själva. En del gillar kulturaktiviteter, andra inte. – SV vill kunna stötta all ungdomsverksamhet – inte bara inom kulturområdet.


Trygghet

En annan sak som oroar många kommuner och medborgare är känslan av Otrygghet.

Runt om i landet sker ett stort utvecklingsarbete kring stadsutveckling, bl.a. för att stärka tryggheten i våra offentliga rum. Civilsamhället är och vill vara en del av detta arbete. Vår ingång är om att människor som känner sig sedda och behövda, som känner sig inkluderade, har inte samma behov av att hävda sig genom negativa handlingar. Vi är också säkra på att när vi bryter åsikter i den lilla gruppen, i studiecirkeln, då ökar förståelsen för Olikheter – vilket i sin tur leder till Trygghet. – Vi vill fortsätta att kunna erbjuda dessa mötesplatser.


Småföretagare

Studieförbunden finns nära och lättillgängliga. Det är inte helt ovanligt att personer tar kontakt med oss och efterfrågar en viss kunskap, exempelvis i vissa bokföringsprogram, som de behöver för att kunna driva sitt företag. Vi specialdesignar då det som efterfrågas – och kan inom kort erbjuda och starta verksamheten med små grupper. – Vi möjliggör därmed för kommunernas viktiga småföretagare.


Landsbygder

Studieförbundet Vuxenskolan är landsbygdens studieförbund. Vår verksamhet syftar till individens rätt att få vara en aktiv samhällsmedborgare. Hjärtat i vår verksamhet är bred folkbildning och kulturaktiviteter med stark lokal förankring. Genom verksamheten får deltagaren tillgång till lärande och personlig utveckling var hen än bor. Detta vill vi fortsätta med – men med minskade resurser blir det inte så enkelt.


Etablering av nyanlända

För att kunna ta till sig ”vanliga” studier, för att kunna närma sig arbetsmarknaden så underlättar det om en har en viss nivå på sina kunskaper i svenska språket. – Det är där studieförbunden kommer in.

Studieförbunden är snabbfotade. Det har vi visat igen och igen de senaste åren – som när flyktingströmmen kom och vi startade studier i svenska språket och kring svenska samhället utan någon startsträcka alls. Likaså när kriget i Ukraina tvingade många att fly till Sverige. Exempelvis startade Studieförbundet Vuxenskolan heltidsstudier för ukrainare med två månaders starttid. – Det finns exempel inom där deltagare efter att ha deltagit i SVs verksamhet under våren kunde tenta av hela SFI:n utan att delta vid en enda lektion. – Detta sparar både pengar och mänskliga resurser (meningsfull väntan).

Utan bidrag kan inte studieförbunden vara motor, vi kommer inte att kunna ha tillräckligt med personal för att kunna samordna alla ideella, som också behöver finnas på plats vid dessa aktiviteter.

Det är viktigt att komma ihåg att vi är stolta folkbildare, vi tror på den fria och frivilliga folkbildningen, på studiecirkeln som metod, deltagarinflytandet och allt det andra. Vi kommer att fortsätta att kämpa för detta och för civilsamhället. Även när vi får minskade resurser.