2023-03-18

Föreningar i förening – folkbildning stärker lokalsamhället

Folkbildning och föreningsliv tillsammans för ett levande lokalsamhälle

På öarna Flatön, Malön och Ängön utanför Orust nordvästra kust har tre föreningar sedan ett antal år ingått ett nära samarbete. Föreningsengagemanget är brett förankrat bland lokalbefolkningen och antalet aktiviteter stort. Vi pratar en stund med Lena Kjellman, ordförande för Föreningen Flatön, för att lära känna föreningarnas förutsättningar och arbetssätt. 


Var kommer du ifrån och hur ser bakgrunden till ditt föreningsengagemang ut? 

− Jag kommer från Göteborg, men har bott på Flatön i drygt 30 år. Mitt föreningsengagemang inleddes med delaktighet i den föräldrakooperativa förskolan. Jag gick sedan med i Föreningen Flatön och engagemanget för lokalsamhället växte. Jag har länge haft styrelseuppdrag inom föreningen och sedan 2014 är jag dess ordförande. Min upplevelse är det lokala engagemanget behövs för att något ska hända om man på en liten ort, säger Lena, som också är ordförande i Bohusläns skärgårdsråd med cirka 25 medlemsföreningar från Göteborgs södra skärgård upp till Kosteröarna. Skärgårdsrådet arbetar för en skärgård som lever året runt och kommunikationer liksom boendefrågor är viktiga. 


Vad tillför ett aktivt föreningsliv till en bygd? 

− Det ger möjlighet att som individ känna sig delaktig i ett sammanhang. Här finns gott om möjligheter att delta i aktiviteter på ett opretentiöst sätt. Det skapar en upplevelse av gemenskap och en trygg boendemiljö. Alla tre föreningar har tillgång till egen lokal för sina aktiviteter, vilket är en verklig fördel, menar Lena. 


Berätta något om verksamheten i Föreningen Flatön! 

− Sommartid har vi våra stora aktiviteter. Det är påskpromenad, midsommarfirande, loppis och sedan några år också Taubeloppet, en halvmara längs vägar och stigar som vi arrangerar tillsammans med hembygdsföreningen. Sommarens aktiviteter är också vår möjlighet att generera föreningsintäkter – befolkningen på öarna omkring tiofaldigas under sommarmånaderna. 


− Under vår och höst pågår många olika studiecirklar i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan (SV). Det handlar till exempel om släktforskning, skrivande, matlagning och läsecirklar. Idag ska jag delta i studiecirkeln Gemensam lunch, där vi var tredje vecka lagar mat och erbjuder dagens lunch till omkring 40 personer. Gemensam lunch tillsammans med våra aktiviteter elva-kaffe och soppkvällar bryter ensamheten för många, säger Lena. 


− Samverkan med SV har pågått i många år och är viktigt för oss. Vi har en tät kontakt med SV på Orust och de är ett bra bollplank för planering av verksamhet i samverkan. Att ha möjlighet till stöttning med kostnader i arrangemang är också positivt.  


Ett sammanlänkat nätverk bildas av de tre föreningarna Föreningen Flatön, Flatö Malö hembygdsförening och Flatö kyrkas vänner. Föreningen Flatön och hembygdsföreningen förvaltar varsin av de två skolbyggnader som lades ned 1965, medan Flatö kyrkas vänner får använda kyrkan för sommarkonserter i samråd med pastoratet. Samverkan manifesteras utåt bland annat genom kommunikation via en gemensam webbsida.  


− Den gemensamma webbsidan är en viktig marknadsföringskanal för föreningarnas verksamhet, säger Lena. Vi har också en Facebook-grupp med över 1400 medlemmar och tre gånger per år kommer det tryckta Ö-bladet ut. Varje år produceras också Flatö-kalendern, med fokus på vardagsbilder från öarna snarare än vackra solnedgångar. 


Hur har ni nått denna höga nivå av engagemang och hur har samverkan mellan föreningarna vuxit fram? 

− En framgångsfaktor är att vi lyckades bli digitala och att få människor att ta del av föreningsinformation via digitala kanaler. Visst sätter vi upp affischer, men inte alls i samma omfattning som tidigare. Vårt fokus på webbsida och Facebook har också ökat vår synlighet gentemot omvärlden, säger Lena. 


− Ambitionen att nå ut var också utgångspunkten när de tre föreningarna 2018 gick samman för utskick för inbetalning av medlemsavgifter. Vi insåg att många betalade utan att vara riktigt klar över vilken förening man egentligen blev medlem i. Efter att ha karterat samtliga fastighetsägare går vi sedan dess ut med ett gemensamt utskick till samtliga fastighetsägare. Föreningarnas medlemsantal har ökat betydligt med detta arbetssätt och Föreningen Flatön har idag över 500 medlemmar. 


− För mig känns det viktigt att trots ett gemensamt paraply behålla de tre enskilda föreningarna. I en sammanslagen förening hade vi ändå behövt olika sektioner för att hantera de olika ansvaren och aktiviteterna, menar Lena. 


Vilken roll spelar enskilda eldsjälars engagemang i relation till det bredare engagemanget från medlemmar och bygdens invånare? 

− Eldsjälar är bra, men får man inte med sig fler människor faller det förr eller senare. Styrkan hos oss är att vi haft folk som lyckats väcka många till ett engagemang. Detta är styrkan. Att uppleva att man får mycket tillbaka, då ställer man upp. Det måste vara roligt och man måste känna att det ger något. Eldsjälar har vi också många. Människor som är väldigt duktiga i sina roller och i sitt specifika kunnande, avslutar Lena Kjellman.