Tillbaka

Hållbarhetsveckan i Dalsland

Ett unikt tillfälle att mötas och prata om hållbarhet!

Tre spännande föreläsare är inbjudna till norra Dalsland för att inspirera och väcka nya tankar inför framtiden. Genom dem finns chansen att lära sig mer om: skogsträdgården och dess fördelar för miljön, om ödehusrörelsen som vill återbefolka landsbygden, och om glädjen med att odla för eget husbehov.

Denna satsning ingår som en del i SV Västs nya Hållbarhetsplan. I Färgelanda, Dals Ed och Bengtsfors har verksamhetsutvecklare Marianne Olsson och Petter Olsson valt att samarbeta med Dalslands folkhögskola, som varit med och planerat allting från grunden. Hållbarhet ligger även i linje med deras verksamhet.

-Nu har vi fått en pott pengar och en möjlighet att göra något extra i just vårt område. Att skapa en typ av evenemang som ligger lite utanför den ordinarie verksamheten, men som ingår i vårt gemensamma mål kring Agenda 2030, säger Petter Olsson, verksamhetsutvecklare i Bengtsfors och Dals Ed.

Varför vill ni satsa på föreläsningar kring temat hållbarhet?

-Vi behöver uppmärksamma den här frågan ännu mer, säger Petter.

Han tror att det är viktigt att, på ett enkelt sätt, få inspiration i sin vardag. Genom små förändringar i våra egna liv kan vi alla bidra till en mer hållbar värld, menar han.

Det är därför SV Väst i norra Dalsland valt att bjuda in tre olika föreläsare, alla med spetskompetens inom sina respektive områden, som kommer och bidrar med kunskap och nytänkande.

-Vi har ett väldigt stort ansvar som folkbildare i våra små landsortskommuner, säger Petter och berättar att, i samband med varje föreläsning finns det möjlighet att anmäla sitt intresse för att fördjupa sig mer i något ämne.

-Målet är att starta fler cirklar på temat hållbarhet, säger Petter.

För att så många som möjligt ska ta chansen att komma och lyssna är föreläsningarna helt gratis. Efteråt finns det tid att ställa frågor och det kommer även finns fika till försäljning.

Var, när och hur?

Föreläsningarna kommer hållas på tre orter, i tre dagar i rad. Den andra oktober i Färgelanda, den tredje oktober i Bengtsfors och den fjärde oktober i Ed. Alla börjar klockan 18.00.

Läs mer om föreläsningarna här


Sofia skördar ätbart i gårdens lilla växthus. FOTO: ØYVIND LUND

Inbjudan som pdf

Först ut av föreläsarna är Sofia Martinell Funch som är rådgivare inom området skogsträdgårdssystem, eller agroforestry som det heter på engelska. Sofia bor själv på en skogsgård i Värmland där hon och hennes sambo använt sig av denna metod för att bland annat öka biodiversiteten, motverka erosion, binda växthusgaser och i slutändan få högre lönsamhet.

Genom att satsa på fleråriga växter, buskar och träd, och samodla dem med olika grödor skapas en naturlig kombination av agrokultur och skogsbruk, och då kan många fördelar uppnås. Betesdjuren har också en viktig plats i dessa odlingssystem.


Robert Danielsson Foto: privat

Inbjudan som pdf

Den tredje oktober är det dags för Robert Danielsson att berätta om hur ”de tomma husen kan bli en tillgång i en framtida samhällsomställning”.

Han växte själv upp på en mindre ort men fick tidigt lära sig att han inte skulle kunna bo kvar där om han ville ”förverkliga sig själv”. Då var han tvungen att åka till Stockholm och göra karriär. ”Framtiden finns inte här”, sa de till honom. Genom åren har han genomskådat denna lögn.

-Jag startade en slags gräsrotsrörelse för att blåsa nytt liv i gamla hus, bland annat har jag skrivit många artiklar om hur man vänder denna trend i en avbefolkad bygd, berättar han.

Företag som arbetar med den gröna omställningen runt om i landet har stort behov av personal, så arbetstillfällen kommer att finnas. Även inom vården är det en stor efterfrågan. Då gäller det att ta reda på vilka drivkrafter som kan få folk att flytta på sig, menar han.

-Allt kokar ner till en sak, för att lyckas behövs bostäder, konstaterar Robert. I en glesbefolkad bygd finns ingen nyproduktion av bostäder, men det finns många hus som står obebodda. Om vi kunde omvandla fler av dessa ruckel till ”det vackra huset i byn” skulle alla vinna på det. De som flyttar dit får en lugn och trygg miljö, kommunen skulle få större skatteintäkter och hela bygden skulle få bättre självförtroende, menar Robert.

-När nya personer kommer in med stor viljekraft och mycket energi så skapas olika synergieffekter, säger Robert och menar att det här kan vara början på den process vi behöver gå igenom för att klara en större klimatomställning.


Patrik Sellman Foto: privat

Inbjudan som pdf

Föreläsare nummer tre heter Patrick Sellman och han har redan byggt upp sitt liv i samklang med naturen. Det som fick upp ögonen för Patrick i tonåren var boken Självhushållning av John Seymour. Den inspirerade honom att hitta lite mark att slå sig ner på. Där timrade han sitt eget hus och startade ett liv där han är en del av ett sammanhang, som han uttrycker det. ”Just småskaligheten, att göra saker för hand utan en massa dyra, bullrande och många gånger otrevliga maskiner, eller när det faktiskt spelar roll för bina att jag satt några hundra krokuslökar eller när det spelar roll att jag går ut med potatis och morotsskalen till höns och gäss. Det ger så mycket extra glädje och mening i vardagen”, skriver han i sin presentation.

Just biodlingen har ”en särskild plats i hans hjärta”. Han vill gärna bidra till att det blir fler små biodlare i landet. Därför driver han en blogg för att dels få fler att skaffa bin och för att öka intresset för husbehovsodling och småbruk.