2023-05-11

Hembygdsförening med sinne för hantverk

Vår lokalhistoria är inte bara det som hände förr.

Bild: Johanna Strömvall Foto: Emma-Klara & The Flowershop, Photographer & Stylist


Kom och var med! Det handlar också om att ta vara på det vi har idag, säger Johanna Strömvall på telefon. Karin Ronge som arbetar som verksamhetsutvecklare på SV Väst skickade Johanna ett meddelande på Facebook, och på två röda, ringde hon upp. Det är mycket fart och kraft i den engagerade själen!

Johanna Strömvall sitter i Tegneby Hembygdsförenings styrelse. Hon brinner för sin hembygd och tycker det är viktigt att bevara, men också att förnya och föryngra. Genom bland annat kursverksamhet jobbar hon och resten av styrelsen, med ordförande Bosse Andersson i spetsen, för att få fler engagerade medlemmar i föreningen.


Efter pandemiår och nedstängningar tar Tegneby Hembygdsförening nya tag

— Föreningen har spännande nyheter. Framöver planeras tillsammans med SV Väst kreativa kurser i föreningens lokaler på museet. Först ut var en fönsterrenoveringskurs med Victoria Sjöqvist. På det sättet vill man verka för tillvaratagandet av hantverksmässigt tillverkade fönster i hög kvalitet så att de kan fylla sin funktion i många år till.

Den 17 juni, 5 juli och 8 juli följer marmorering- och ådringskurs med Lill Thörner. Detta hantverk används i många av Orusts äldre byggnader. Titta runt bara i alla våra kyrkor!


Helgen den 19-20 augusti 2023 slås dörrarna upp till Tegnebys hembygdsförenings museum igen, när Emma-Klara Sandberg skapar blomsterkonst i den bevarade miljön inne i huset. Emma-Klara brinner för att skapa med blommor i samklang med historiska platser och har exempelvis deltagit i Gunnebo Slotts Slow flower-utställning sedan dess start. 

— Emma-Klara vill inspirera till kreativitet och väcka intresset för Slow flowers och hållbarhet. I samband med utställningen kommer det den 19 augusti att hållas en workshop i blomsterbinderi med lokalt odlade blommor. Håll utkik på hembygdsföreningens Instagramkonto för all följa all vår verksamhet, tipsar Johanna.


Tegneby hembygdsmuseum ligger lugnt och fint intill väg 178. En liten oas bland gårdar och åkrar, med jord som brukats i hundratals år. Museet är ett möblerat bondehem med ladugård och sockenmagasin med gamla bruksföremål och jordbruksredskap.

— Det känns härligt att kunna undervisa i gamla traditionella hantverk i denna inspirerande miljö, säger Johanna. Lokalerna är enkla, men det är inget som hindrar föreningen att satsa på kursverksamhet.

På sikt vill man kunna hyra ut för att få in intäkter till arbetet med att bevara kvarnen på Lyr. Vid 1900-talets början fanns 15 väderkvarnar inom föreningens verksamhetsområde. Men nu har man kvarnen i Bö, på Lyr som förvärvades samma år som föreningen bildades 1955. I föreningens ägo finns även en skvaltkvarn med tillhörande utrustning. Den är belägen på gården Torp i Tegneby socken.

— Nu längtar vi efter att mötas igen och gärna samlas runt hållbart hantverk. Kanske någon blir sugen att renovera några av museets gamla fönster? Vi har haft två fullbokade cirklar under våren och om intresse finns planerar vi att hålla en till under sommaren. Vi har många att träna på, säger Johanna med glimten i ögat.