Tillbaka

Känner du av julstressen?

Hur kommer det sig att många känner sig stressade inför julen? Troligen för att vi tror att det finns en massa måsten, men hur många måsten är egentligen måsten? Inga, se till att det är DU som bestämmer vad som ska göras inför och under julen. Att få vara med nära och kära är det allra viktigaste, det kan låta som en klyscha men alla har inte den möjligheten, så ta tillvara på de tillfällen som kommer.

Granen – har du inte hunnit klä granen? Bara lugn, ställ fram kartongen med julgranspynt och låt gästerna pynta medan du fixar med annat. Har du inte hunnit med att fixa gran så går det lika bra med lite gran- eller tallris som du sätter i en vas eller kruka.

Hembakade pepparkakor – ja det låter ju jättemysigt men om vi ska vara riktigt ärliga, vem prioriterar att baka pepparkakor när tiden är knapp? Men är det nu så att du ändå vill baka dina egna pepparkakor så finns det ett lätt sätt att göra detta på, köp färdig pepparkaksdeg och hyvla med osthyveln. Det blir naturligtvis inga grisar, gubbar eller gummor men det blir väldigt charmiga fyrkantsrunda nygräddade hembakade pepparkakor.

Julköttbullar – det går alldeles utmärkt att köpa färdiga köttbullar, när de sen ska stekas till julbuffén så kryddar du med några av julens kryddor, ex. kanel, kryddpeppar, pomerans, ingefära eller kryddnejlika.

Julstäda? – Är det någon gång på året som du ska strunta i att städa så är det väl ändå nu. Det är mörkt ute, vi har oftast bara tänt mysbelysning när det kommer gäster, skulle det komma fram en dammråtta så är det bara att skylla på att du tovat med ull tidigare och att en ulltuss lyckats smita 😊 Fokusera på att städa toalett och kök och strunta helt enkelt i all annan städning, den kan du ta tag i efter jul.

Janssons frestelse – köp en förpackning potatisgratäng och blanda i ansjovis, sikta över ströbröd och hyvla lite smör och lägg på, se till att potatisgratängen är utan vitlök för vitlöken passar nog inte i en Jansson.

Hemkokt kola – nja, det vet jag inte om det behöver vara, det går lika bra att köpa färdig kola eller fudge och vira in i eget papper.

Julklappar – att skippa alla julklappar kanske inte är en genomförbar sak om det finns barn med i bilden men om du fortfarande köper julklappar till vuxna så kan det vara dags att sluta med det. Vill du ändå ge bort julklappar så är väl den bästa julklappen att skänka till välgörande ändamål den absolut bästa klappen. Dessa klappar köps enkelt på nätet så du slipper springa runt i affärer när tiden känns knapp.

Ensam? – att fira julen ensam kan vara mysigt om det är självvalt, titta runt i din bekantskapskrets och omgivning, är det någon som inte har familj att fira med? Att ställa fram en extra stol och duka fram en tallrik till är ganska enkelt.

pepparkakshus

Sen var det ju det där med att vi ofta har en bild i huvudet när vi skapar, ibland blir det inte riktigt som vi tänkt oss men det är ju tanken som räknas. 

Från oss alla till er alla, God Jul & Gott Nytt År!

Publicerad av Ammii Asplund 2019-12-12