2020-05-07

Käpphästtävling i Uddevalla

Dagen till ära så var det strålande sol.

Foto: Hästar från vänster Svea, Aldor, Freddan, Chriss, Hawaii, Freddan, Diana, Glitter och Sky


Nu handlar det om hästar. Men inte vilka hästar som helst – utan käpphästar.

 

Den 18:e april hade Villaägarna tillsammans med SV Väst och Västra Vi Unga planerat att ha en Familjedag på Emaus Lantgård i Uddevalla. På grund av restriktioner i samband med covid-19 så fick familjedagen skjutas på framtiden men den planerade käpphästtävlingen genomfördes ändå med ett begränsat antal deltagare.  


Dagen till ära så var det strålande sol och nio fantastiska ekipage fick vi se ta sig runt en bana med 8 hinder. Deltagarna kunde välja på att hoppa banor från 30 till 70 cm och sammanlagt gjordes det närmare 40 starter, väl kämpat av både ryttare och käpphästar! Alla som tog sig runt banan fick hederspris, de snabbaste ekipagen i varje klass fick dessutom prisrosett och/eller ”morotsmedalj”. Många av ryttarna hade med sig flera käpphästar och de allra flesta var dessutom skapade av ryttarna själva vilket är extra roligt.


Många timmars fint hantverk

Det ligger många timmars arbete bakom varje häst. Variationen på hur en käpphäst kan se ut är stor och det var många som beundrade de vackra hästarna. Planen är att genomföra en workshop där en får testa att göra sin egen käpphäst längre fram i år tillsammans med föreningen Lysekils Vi Unga som redan har en egen studiecirkel i detta. Vi kör igen, håll utkik under hösten!


Tävlingen väckte dessutom mersmak och från flera håll så började det diskuteras om möjligheter att själva anordna käpphäst-tävlingar, så det är inte omöjligt att det kommer dyka upp flera tävlingar i vårt område framöver!