Tillbaka

Integration så fruktansvärt svårt och så fantastiskt!

Sveriges största asylboende ligger på Restad Gård i Vänersborg. Tack vare insatser av många frivilliga krafter och organisationer har det blivit ett föredöme och fått beröm av både kungen och ministrar. Men det behövs alltid fler hjälpande händer.
Så står det på Vänersborgs kommuns hemsida. 

Att vara den där hjälpande handen och jobba med personer som bor på asylboende kan ibland vara fruktansvärt svårt, därför att det ibland är svårt att kommunicera, svårt att förstå och kan även vara både irriterande och frustrerande. Många har levt där i flera år utan att få uppehållstillstånd och har ingen större entusiasm och förstår inte hur det fungerar i Sverige. 

Det är också svårt att se människors lidande så när pappan till tre barn vill ha hjälp med ansökan till Majblomman kan jag trots att det inte ingår i mina arbetsuppgifter säga nej. När jag berättade detta för min pappa köpte han kläder på barnloppis och han och hans fru passade också på att skänka kläder de själva inte använde. Så glada familjen blev och framför allt mamman som tog på sig en stickad tröja i en fin och annorlunda design. När en såg glädjen i hennes ögon när hon för en gångs skull fick något nytt till sig själv, det går inte att köpa för pengar, för henne var det nya kläder. 

Det finns alltid någon person en lär känna lite bättre och när den personen säger att den kommer att lämna Restad om tre dagar och det inte finns tid att säga hejdå, ja då är det fruktansvärt ledsamt. Men tack och lov finns både WhatsApp och sociala medier så det finns möjlighet att hålla kontakt. När jag efter flera månader, i samband med att vi var några som skickat present till personens födelsedag, fick ett meddelande där det stod: ”Jag fick era presenter, de är alla så vackra, tack så mycket. Efter att ha lärt känna er kom jag att tro att det finns godhet i världen igen <3”.

De dagarna är fantastiska, då är jag stolt både över mitt arbete och att vara medmänniska, säger Therese Przybyla, SV Väst.