Tillbaka

Nördkultur – Vad är det?

Syntolkning bild: En minionsfigur som fotograferats på en gräsmatta.

Vem är du och varför ligger nördkulturen dig varmt om hjärtat?

—Jag heter Linda Mildh och arbetar som verksamhetsutvecklare på Västra Vi Unga och på SV Väst. Jag har sysslat med nördkultur sedan 2016. Jag har alltid varit intresserad av nörderier men inte sett mig som en nörd. 2016 insåg jag dock att även jag får kalla mig för nörd och har sedan dess har jag både engagerat mig i föreningen Nördimperiet och haft olika studiecirklar.

Så vad menar du när du pratar om nördkultur? 

Mycket av nördkulturen är inriktad på sci-fi och fantasy, cosplay, serietidningar och andra traditionellt nördiga saker. Vad har detta då att göra med Studieförbundet Vuxenskolan? Jo självklart kan man starta upp studiecirklar inom det mesta och så även inom denna kultur. Idag finns det nördar inom allt, hundnörd, ITnörd, konstnörd och så vidare...

Här kommer några förslag och idéer på vad du skulle göra till en studiecirkel

 


Syntolkning bild:  En staty av Totoro och Linda utklädd till Maleficent, den onda fen från sagan om Törnrosa. Båda håller i var sitt paraply.

Cosplay – handlar om att tillverka/köpa dräkter (och modifiera) som påminner om karaktärer från film, tv-spel, serietidningar och så vidare. Sedan bär man kläderna, blir fotad, besöker mässor och njuter av sitt hantverk. Det blir ett lärande främst i hantverk och hur man kan kreativt använda olika material, allt från worbla till kartong. 


Syntolkning bild: små figurer som gräver och borrar i jordnötter.

Toy Photography – leksaksfotografering helt enkelt. Man tar med sig leksaker eller figurer ut i naturen och fotar dem. Alternativt bygger man upp en värld runt omkring figuren och så fotograferar man. Kan alltså innehålla både hantverk, fotografi och en hel del fantasi. 


Syntolkning bild: två korslagda svärd på en bild med ett skepp och mynt. 

Propsmaking – antingen tillverkar man saker (props) till sin cosplaykaraktär, tex ett svärd eller en trollstav, eller så gör man saker efter filmer, serier, tv-spel osv som man har som prydnad hemma eller gör en utställning av. Här är det också hantverk och lärande om olika material. 


Syntolkning bild: En aktionfigur med lång rock. i händerna håller han en käpp och ett vapen.

Figurmålning – Träffas i grupp och måla figurer till antingen prydnad eller till olika spel som Warhammer till exempel. Man lär av varandra vilka som är de bästa teknikerna, man kan se olika klipp på Youtube om hur andra har gjort. Oftast är figurerna väldigt små och det krävs koncentration för att få till det.


Syntolkning bild: Tre personer, en med blått hår och två med vitt hår. Klädda i dräkter för cosplayfestival.

Arrangera – inom nördkulturen kan man arrangera olika saker – allt från konvent/mässor till nördcafé och föreläsningar. Och detta kan man också starta en studiecirkel runt eller kanske rent av en förening? Här kan du lära dig allt från hur man skapar ett nätverk, till hur man marknadsför sig och skapar ett bra arrangemang. 

Varför ska du ta nördkulturen till ditt hjärta?

Helt enkelt för att det är roligt, välkomnande för alla oavsett tidigare kunskapsnivå, det finns ingen åldersgräns och för att du kommer lära dig massa nya saker. Allt från hur du gör en yxa i foam (liggunderlag) till underbara kunskaper inom film som du inte visste du behövde, säger Linda med ett brett leende.

Samla ihop folk och hör av dig till SV Väst och starta i gång något kul! 

Du kan också höra av dig om du vill hitta likasinnade att umgås med. I så fall sätter vi ihop en studiecirkel där ni kan lära känna varandra och lära något nytt inom nördkulturen. Kontakta mig via linda.mildh@sv.se 

Lycka till! May the force be with you. 

Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. // Wikipedia.


Syntolkning bild: Linda Mildh