Lättläst version saknas
Tillbaka

Rädda frukten på äpplets dag!

Äpplen och fallfrukt – naturens skatt väntar på att upptäckas och omfamnas! Låt inte frukt från trädgårdar och parker ruttna på marken. Dela med dig och plocka så mycket ni kan och orkar för att fira Äpplets dag, en dag som instiftats av Riksförbundet Svensk Trädgård för att hedra dessa underbara frukter.

Tänk dig en värld där alla äpplen som odlas runt omkring oss i trädgårdar kommer till användning.

www.fruktkartan.se och www.aktavara.org kan du lägga upp dina fruktträd och dela med dig eller leta efter frukt i närheten där du kan plocka. Det är som en skattkarta som leder oss till äpplen och annan frukt. Kartan är fantastisk och det är både klimatsmart och gratis.

Frukt kan vara lite skrynklig, sned eller ha en mindre prick här eller där men den är lika god ändå. Låt inte fallfrukt ligga och ruttna under träden. Istället, låt oss uppskatta dem, njuta av dem och använda dem till att skapa läckra rätter och delikatesser.

Bara så lite som 1 av 20 äpplen

2016 kom en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet SLU, och Fritidsodlingens riksorganisation, tillsammans med statistik från Jordbruksverket. Slutsatsen var hjärtskärande – bara en bråkdel, kanske så lite som 1 av 20 äpplen från svenska trädgårdar, hamnade på våra tallrikar. Se inslag på SVT här


Tips från oss på SV Väst

Äppelkakor och annat bakat med äpplen 22/10
Grovfläta i halm/äppelkrona 22/10
Mumsiga äppelrecept från oss i SV Väst
Brodera vårt äpple

Publicerad 2023-09-05 av Therese Johansson Kläth och Ammii Asplund