
Intresse för mjölkens historia på Orust!
Minnen från en tid med mjölkannor i varje korsning
Under sommaren arrangerade Studieförbundet Vuxenskolan en utställning på temat Mjölkens historia på Orust. Intresset att bidra med material till utställningen var stort. Många Orustbor har själva jobbat på gårdar, med transporter och på mejeriet som fanns fram till 1977. Störst var verksamheten på 1950-talet. Då åkte mjölkbilar kors och tvärs över ön till de 1.267 (!) mjölkgårdar som producerade mjölk.
Utställningen i Solegården
Utställningen fanns på Solegårdens sommarkafé nära Svanesund och var välbesökt under hela sommaren, berättar Maria Schmidt Larsson, verksamhetsutvecklare på Orust. Idén till utställningen kom efter projektet om möjligheterna till ett lokalt mejeri på Orust som pågick fram till sista juni i år.
Berättarcaféet
Fullt hus på berättarcaféet
Allra sist avslutades utställningen med ett berättarkafé där det kom så många besökare att de knappt fick plats i lokalen och ingen verkade vilja gå hem när det var slut. Intresset drar nu vidare i form av en studiecirkel och utställningen vandrar runt, med början på Svanesunds bibliotek den 20 december där den kommer pågå i tre veckor. Under påsken kommer den att finnas på gamla mejeriet i Vräland som då är öppet i samband med konstrundan.
Om någon undrar hur många mjölkgårdar som finns nu, så är det elva eller möjligen tolv mjölkgårdar kvar på Orust.
Utställningen möjliggjordes av stöd från Thordénsstiftelsen, Orust Sparbank, Orust kommun och Solegårdens kafé.
Idén till utställningen föddes i ett Leaderfinansierat projekt som undersökte möjligheten att starta ett nytt mejeri på Orust
Läs mer om det projektet här
Kanske kommer utställningen och projektet så småningom ge stöd åt lokala producenter på ön att eventuellt ha egen produktion av mejeriprodukter. Eftersom jag var projektledare för projektet så brinner jag för lokal utveckling och mitt hjärta klappar lite extra för Orusts kvarvarande mjölkbönder.
Maria Schmidt Larsson
Verksamhetsutvecklare Orust