2024-01-10
Textilt återbruk Orust firar fem år och sprider sig över landet
Gamla tiders syjuntor i nytt återbrukskoncept.
I början av februari är det fem år sedan SV på Orust tog initiativ till att samla personer med intresse för att sy nytt av gammalt. Sedan dess har gänget som då samlades vuxit och många olika arrangemang har sett dagens ljus. Nu inleds nästa steg att sprida konceptet över hela Sverige.
Vi som då samlades startade omedelbart en studiecirkel med namnet ”Textilt återbruk” men vardagligt kallar vi den ofta syjuntan. Precis som i gamla tiders syjuntor ses vi regelbundet och var och en jobbar med sitt eget återbruksarbete inom sömnad, stickning mm. Vi byter kunskap med varandra. Ingen kan allt, men alla kan något, tillsammans kan vi mycket. Under åren som gått har vi sytt jackor av gardiner, barnkläder av gamla skjortor, lappat, lagat och ändrat jeans, sytt kepsar, grytvantar av spillbitar mm. Vi håller även kontakt via en Facebookgrupp som heter Textilt Återbruk Orust som är öppen för alla. Gruppen har nu drygt femhundra medlemmar varav många är från andra delar av landet.
Pandemin öppnade dörren för distanscirklar
Under pandemin sågs vi digitalt, det gick bättre och var mer givande än jag först trodde det kunde vara. Men visst är fysiska träffar oslagbart på många sätt. Vi startade stafettbroderier, där någon började ett fritt broderi och sedan skickade vidare med post till nästa person som broderade till något passande och sedan skickade vidare igen.
Kreativitet som inspirerar
Vi engagerar oss i textilt återbruk för att det är roligt, för att det ger en fin gemenskap och för miljöns skull. Vi vill sprida tanken på återbruk till så många som möjligt. Utöver syjunta och Facebookgrupp har vi under dessa fem år haft kurser, utställningar och öppen syverkstad för allmänheten där vi gett tips och råd om hur man kan sy om gammalt till nytt, eller ”bara” förbättra de plagg man redan har. Vårt senaste tillskott är modesalong med Cat Walk. Under 2023 hann vi med två tillfällen, dels på Kajutan i Henån, Orust, dels på Villa Solfrid på Tjörn. Det var välbesökta och uppskattade arrangemang. Nu planerar vi för fler.
Nu finns både bok och studiehandledning
Allt som kom fram i gruppen inspirerade mig till att skriva en bok för att kunna sprida inspiration över hela Sverige. Boken som heter Textil redesign till nytta och nöje (ISBN: 9789163912504) blev klar för ett år sedan och innehåller många exempel på textil återbruk och även lite om textilers miljöpåverkan, och tips på hur man kan jobba grupp. Under hösten 2023 tog Sandra Andersson på SV i Kalmar fram en studieplan kopplad till boken så att den kan fungera som litteratur för en studiecirkel och när man vill starta upp något likande det vi gjort på Orust. Strax före jul höll vi en digital träff för SV-personal, cirkelledare och andra som vill starta upp en sådan cirkel. Vi hade många deltagare spridda över hela Sverige. Så förhoppningen är att det nu skall starta upp många likande verksamheter runt om i landet under våren. Vi ser fram emot att kunna träffa likasinnade från resten av Sverige, både fysiskt och digitalt och utbyta erfarenheter och kunskap.
Maria Schmidt Larsson