Tillbaka

Traditionella rätter vid påsk!

Syntolkning bild: En äggost i form av en stjärna upplagd på ett fat och dekorerad med björnbär.

Maten som skapar en traditionell påskmåltid skiljer sig lite i olika familjer. I båda recepten kan du välja att tillaga den både som sötad eller osötad. Äggosten och skörosten går att äta som dessert eller som tillbehör till sill eller varm mat.

Kan det vara så att den här rätterna egentligen är samma rätt från början fast de har lite olika namn och recepten har ändrats lite över tid?



Gamlafarmor Olivias äggost

2 l gammaldags mjölk 
6 ägg
3 dl gräddfil
(ca 3 msk socker)

Tillbehör
Björnbärssylt och grädde om den ska ätas sötad som dessert.
Annars äter vi den osötad som tillbehör vid påskbuffén till sill.

Gör så här:
Häll mjölken i en rymlig kastrull med tjock botten. Värm till strax under kokpunkten.

Vispa ihop ägg och gräddfil. Häll ner i den varma mjölken. Rör hela tiden och låt det vara nära kokning men inte koka. Nu kommer det att skära sig. Det är färdigt när det har skurit sig helt vasslen (vätskan) är helt klar.

Ställ av från plattan och låt stå i 30 minuter.

Varva ostmassa och socker i äggostform (eller sil om du inte har någon). Avstå socker för den osötade. Ställ kallt i kylen i sin form över natten. Stjälp upp på fat innan den ska serveras. Dekorera med björnbär och kanel för sötad och några kvistar dill för osötad.



Mormor Rosas skörost

2 l standardmjölk 3%
4 ägg
6 dl gräddfil
4 msk vetemjöl
(ca 3 msk socker)

Tillbehör:
Kanel
Sylt, bär eller bacon

Gör så här:
Häll mjölken i en rymlig kastrull med tjock botten. Koka upp mjölken.

Vispa under tiden ihop ägg, mjöl och gräddfil. Tillsätt detta i den kokande mjölken och koka några minuter till. Nu har mjölken skurit sig.

Skopa upp det gryniga och häll detta i en sil som sen får stå och rinna av över natten, i kylskåpet.

Vänd sedan upp den på ett fat och dekorera med kanel.
(häll upp lite kanel på ett fat och doppa ett pepparkaksmått i kanelen och "stämpla" på skörosten)

Till skörosten kan du ha sylt, bär eller varför inte servera den till påskköttbullarna?

 

Therese Johansson Kläth 2021 03 30