2018-11-14
Tunnbröd och livsöden
Hantverksmarknad som innehöll så mycket mer än hantverk och entusiastiska besökare.
Vad kan man göra med gamla gardiner? En jacka, ett par byxor, en kaftan? Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser och det visade Ahmad upp på Hantverksmarknaden på Hantverkshuset, Restad Gård.
Ahmad Sultani nyss fyllda 22 år har arbetat i en syfabrik sedan han var 8 år och var flykting från Afghanistan i Iran. Han kom till Iran med sin mor och två syskon sedan hans far brutalt mördats för att han vägrade bära vapen mot civilbefolkningen i närområdet. Ahmad började sitt tidiga arbetsliv med att städa och servera te. Arbetstiderna var från sju på morgonen till sena kvällen, alla dagar i veckan. Så småningom fick han börja sy och utbildades till skräddare, senare fick han lära sig tillskärning och mönsterkonstruktion.
Den lilla fabriken ägdes av hans morbror, de hade i uppdrag att sy modeller för Dior i Frankrike. Skolgången bestod av två timmars koranlära i veckan.
Fängslad på grund av sin tro
När Ahmad i sjuttonårsåldern blev kristen blev han satt i fängelse. Morbrodern lyckades få ut honom från fängelset mot att han lämnade hela den lilla syfabriken. Ahmad fick i all hast fly även Iran och kom hit till Sverige för cirka tre år sedan som flykting och asylsökande. Han har fått ett avslag på sin ansökan från Migrationsverket och väntan är mycket nervslitande.
Som ett led i att göra denna ovissa väntan mer uthärdlig började han göra om gamla skänkta kläder som köptes från Röda Korsets secondhandbutik i Vänersborg. Ett litet gäng med syglada asylsökande har sedan samlats runt Ahmad i arbetet att redesigna kläder. I syrummet är det skratt och samtal förutom skapande. Ahmad är utbildad cirkelledare hos SV och tar uppdraget på stort allvar.
Under hantverksmarknaden och Galleri 3 i Vänersborg ställde de ut sina fantastiska kreationer.
Långa köer
Förutom Ahmads fantastiska alster så kunde besökare frossa i olika konstverk som glasfusade smycken, keramiktomtar som gick åt i rasande fart, tunnbröd som knappt hann gräddas färdigt innan det låg i någon besökares shoppingkasse, växter, honung, sylt och mycket annat.
Köerna var långa när Hantverkshuset slog upp dörrararna, långt över 500 personer besökte marknaden på Alla helgons dag den tredje november. De som ville prova på något hantverk kunde tova en sittdyna av ull, slöjda med ståltråd (luffarslöjd) en fiffig liten sak som gör så att potatisvattnet inte kokar över eller med egna idéer se till att nya innovativa uppfinningar föddes.
Börjar bli en tradition
- Att så många besöker den här marknaden är nog för att den alltid är på Alla helgons dag och efter 6 år så har det liksom blivit ett koncept, säger Lena Bark som arbetar som verksamhetsutvecklare på SV och är den som ansvarar för Hantverkshuset.
- Detta är ett sätt att visa upp vår verksamhet, ser besökaren tex. ett halssmycke av glas så kan hen anmäla sig till en cirkel i glasfusing och lära sig detta hantverk. Eller så upptäcker besökaren att det som de sysslat med på fritiden går att göra till en kamratcirkel och på så sätt få stöttning från SV. Det är i mötet med människor som Ahmad det magiska sker!
Text: Lena Bark och Birgitta Billinger