Lättläst version saknas
Tillbaka

Välkommen Emma Axberg!

Emma arbetar som producent och marknadsförare i Leaderprojektet “Känsla för Lödöse” med de teaterföreställningar som Ljudaborg Kulturförening sätter upp i Lödöse sommaren 2021.  

Berätta lite kort om dig själv.

-Jag kommer ursprungligen från den fria teatern, där jag arbetat såväl på scen som bakom. Inledningsvis frilansade jag mest som skådespelare, men på senare år har jag insett att jag trivs mer i rollen som dramatiker, regissör eller producent. Jag är väldigt fascinerad av kreativa processer, och älskar att som producent få vara spindeln i projektnätet.  

Hur känns det att ha börjat jobba för Studieförbundet Vuxenskolan?

-Väldigt roligt! Jag har alltid haft stor respekt för det viktiga arbete inom folkbildning och demokratisering som studieförbunden står för, och det känns fint att få bli en del av den visionen! Jag har själv drivit flera olika studiecirklar under åren, och tycker det är en fantastisk form för att träffas och utveckla speciella intressen tillsammans.  

Vad är dina arbetsuppgifter?

-Mitt uppdrag består i att producera och marknadsföra de historiska teaterföreställningar som Ljudaborg Kulturförening sätter upp sommaren 2021 på den vackra utomhusscenen bakom Lödöse museum. Jag driver även ett mentorsprogram för föreningens medlemmar med fokus på producentskap och marknadsföring.  

Vad tänker du när jag säger... 
Bildning: Att lära sig tänka egna tankar utifrån världens kontext. 
Favoritfärg: Orange och lila (särskilt nu till hösten!) 
Studiecirkel: Träffa människor du tycker om för att utveckla ett gemensamt intresse. Skratta, sjunga, fika och komma ihåg att rapportera i tid.   
Sociala medier: Intressant, spännande och stundtals stressande. Viktigt att ta paus ibland! 
Utanförskap: Farligt och smärtsamt att befinna sig i. Människan behöver sammanhang, och stöts hon bort ur vissa kommer hon söka sig till andra, även om de i längden kan visa sig destruktiva. Vi måste ta hand om varandra!  
Makt: En tårta som delades upp ojämnt för många hundra år sedan. Kanske dags att baka en ny och granska lite mer noggrant vem som får den största biten, och varför?   
Nyfikenhet: Kreativitet! Det finns en stor hopplöshet i att få förklarat för sig att vi redan vet allt som är värt att veta. Våga undra, skapa, förändra!  
Miljötips: Matplanering! Laga storkok två gånger i veckan och frys in. Hållbart både ur miljö- och ekonomisynpunkt.  
Boktips: Allt av Ursula K. Le Guin. Men kanske särskilt The Dispossessed som nyligen kom i svensk översättning på Federativs förlag med titeln De Obesuttna (ISBN 9789186474744). Rymdfilosofi som utforskar tankar om anarkism och att leva osjälviskt som människa - går det ens? Vad innebär det, och är det överhuvudtaget något att sträva mot? Boken släpptes 1974 och är, som så mycket Le Guin skrev, kanske ännu mer relevant idag än då.  
Mitt ordspråk: Allting förändras, på gott och ont. Det finns inget om, bara ett vilka.

Emma Axberg, producent Känsla för Lödöse

Läs om projektet här 

 

Publicerat av Ammii Asplund 2020-10-13