Lättläst version saknas
Tillbaka

Vår trädgård

Foto: En fantastisk stämningsbild tagen av en medlem i Åmåls trädgårdsförening. Detta är Hanssons trädgård i Säffle.

Studieförbundet Vuxenskolan Väst har haft den stora förmånen 2020 att fått till ett nytt samarbete. Det är med den gamla anrika föreningen Åmåls Trädgårdsförening.
Aktiviteter som har bedrivits är flera, närmare bestämt sex kulturarrangemang och två studiecirklar.

Ett exempel på kulturarrangemangen är besöket hos Carina Bergqvist på ”Lyckans gård” i Tjuke utanför Åmål. Carina och hennes man Tobias Åkesson driver en ekologisk odling av grönsaker. För tre år sedan testade de att börja odla i tunnel och idag odlas bönor, sockerärtor märgärtor, squash, dill, grönkål, svartkål, pumpor med mera. Allt till försäljning.

Carina hade en föreläsning och guidning i augusti där deltagarna fick information om hur en odlar och hur en kan kan få en bra skörd. Det hela avslutades med en liten skördefest, en kunde då passa på att köpa med sig av deras fina grönsaker hem. Carina och Tobias gård är en godkänd Grön Arena gård. De är också anslutna till REKO-ring Dalsland.

Musta äpplen

Det har bedrivits två studiecirklar där lärandet har handlat om att göra äppelmust. Mustningen har bedrivits på Musteriet Nygård i Åmål. Detta är en viktig kulturtradition att föra vidare. Studiecirklarna har även handlat om genomgång av maskiner och tillverkning av äppelmusten, pastörisering och tappning på flaskor. Cirklarna har varit två gånger i veckan under hösten med start 16 september och fram till 4 november.

80 årsfirande hela 2021

Detta ska förstås verkligen firas. SV Väst hoppas att det kan genomföras utan Corona restriktioner.

Vi avslutar med ett citat från Åmåls Trädgårdsförenings ordförande Anki Plate-Björsson
”Dignande aplar i purpurrött tävlar med rönnarna om praktfullhet och rikedom”