2023-02-12

Vävning, lerputs och blomstrande örtagårdar

Gör skillnad genom återbruk.

Återbruk, odling och byggmaterial som är bra för miljö och hälsa står i fokus i det samarbete som Cirkus Cirkulär, Slöjd & Byggnadsvård Nääs och Studieförbundet Vuxenskolan har utvecklat under året. Tyger är en sak som återbrukas.

Lär sig flera olika vävtekniker 

Vi har hunnit med så mycket som fem studiecirklar i vävning. Deltagarna fick möjlighet att vara med i hela processen, från pådragning och solvning till färdiga resultat. Cirkelledarna Matilda Kjellsdotter och Annelie Berntsson Berg tycker att det är allra roligast när det inte bara blir trasmattor. Det går att göra så mycket, även tunna och följsamma tyger ifall man river smala trasor, berättar Matilda.  

Ett rum har gjorts i ordning för vävcirklarna på Orust Återbruk. Många lämnar in fina vävstolar till återbruket samt stora mängder tyg som har kommit väl till pass. Orust Återbruk drivs av stiftelsen Cirkus Cirkulär, med ett brett engagemang för miljö, omställning, lokal matproduktion och hållbart byggande och boende.

Varmbänk för smart köksträdgård

Tio minuter bort från återbruket, på slingriga landsbygdsvägar, är Orust återbruksgård under uppbyggnad. Där har nio uppskattade helgkurser anordnats i år. Två kurser på odlingstema, där Inga Andersson frikostigt delade med sig av sina kunskaper om odling i varmbänk samt om hur man får till en smart köksträdgård och blomstrande örtagård. En annan cirkelledare med stor erfarenhet är Stig Ljungberg som har murat från tonår till långt efter pensionsålder. På återbruksgården höll han kurs om att renovera bakugnar. Ulf Henningsson och Johannes Riesterer har båda lärt ut hur man kan putsa med lera på väggar, golv och i våtrum. På en kurs byggdes en värmande masugn, även den murad och putsad med lerbruk.  

Lera är ett fantastiskt byggmaterial och ett spännande komplement när man bygger med återbruk, säger Helena Lilliecreutz från Cirkus Cirkulär som är huvudansvarig på plats för samtliga kurser.

Hantverk som inte bör glömmas bort

Vi vill sprida och öka kunskapen om och förståelsen för hållbara och tidlösa naturmaterial till en större grupp. Nu utvecklar vi en plattform för lärande och deltar i att påverka för att lyfta fram bra material och ett sätt att bygga som i dagsläget inte används inom byggindustrin.  

På SV Väst kan vi konstatera att det finns många som vill prova på eller fördjupa sina kunskaper inom de här områdena. Vi ser fram emot ett fördjupat samarbete kring fler kurser och cirklar framöver.


Foto: Ulf Henningsson

Fotograf: Helena Lilliencreutz