Lättläst version saknas

Hållbarhetsgruppen tipsar i maj

Maj är syrenernas tid, så ta in buketter och njut!

Så grönsaker av alla de slag, när jorden börjar bli uppvärmd. Se till så att jorden är lucker när du sår, gärna genomvattnad och gödslad.

Det är inte försent att ta fram sättpotatis och låta den gro. Om du redan har potatis på gång, kan du få potatis till midsommar om du börjat odla inomhus.

Lök kan man sätta så fort jorden rett sig och håller så där 10 grader, så har du inte satt dem ännu så är det dags nu.

Plantera jordgubbar i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol men är i övrigt lätta att sköta. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd.

Dags att skörda första rabarbern? Gödsla den sedan ordentligt så kan den fortsätta producera stjälkar hela sommaren.

Tänk på att klippa bort gamla, torra risiga grenar på vinbärsbuskarna och ta bort fjolårets torra björnbär- och hallonskott, nu innan de buskarna börjar grönska.

Rosorna ska beskäras och man brukar säga att det ska göras när björkarnas blad är stora som musöron.

Så fort frostrisken är över kan man börja plantera urnor, krukor och amplar med de mer frostkänsliga plantorna, såsom pelargoner, petunior, margeriter och fuchsior. Med krukodlingen har man ju den fördelen att om nattfrost ändå hotar, kan man ta in hela krukan.

Börja så sakteliga avhärda förkultiverade plantor. Låt dem stå ute när det är varmt, men ställ dem inte i direkt sol. I början kan du ha en tunn växtskyddsväv över dem. Låt dem bara stå ute under korta perioder i början, sedan allt längre, tills de vant sig och kan planteras på sina platser. Tar du bara ut dem och planterar dem med en gång så kan de dö av chocken!

 

Inte bara i rabatten

Att odla i en upphöjd bänk är både praktiskt och enkelt och pallkragen är an klassisk svensk trädgårdsfavorit. Skaffa pallkragar om du vill odla på begränsad yta eller inte har något bra ställe att gräva ett land på. Pallkragarna fyller du med hälften bra planteringsjord och hälften kogödsel. Om du bara har en pallkrage blir det för litet jorddjup för grönsaker, men för sallad och kryddor går det bra. Har du två staplade på varandra funkar det utmärkt för de flesta grönsaker också. Har du dessutom markduk på insidan hindrar du jord och till viss del vatten från att slinka ut genom pallkragsskarven.

 

På balkongen

Jordgubbar och smultron på balkongen är lika dekorativt som gott! Plantera i mullrik jord i krukor eller lådor eller välj en hängande sort för ampel. Tänk på att planteringskärlet ska ha dräneringshål. Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen,

Plantera sommarblommande lökar som gladiolus, dahlia och ranunkel direkt i kruka så kan du se fram emot en läcker blomsterprakt. Plantera i lucker och näringsrik jord. Läs på förpackningen för att se planteringsdjup och skötsel för varje enskild sort.

Klättrande sommarblommor på balkongen skapar liv och lummighet. Slingerkrasse och luktärt kan du så i kruka nu.

Gör en minikryddgård på balkongen: Bra sorter att kombinera på liten yta är basilika, timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta. Då har du egna färska kryddor för sommarens mat och dryck. Basilikan trivs inte när temperaturen går under 12 grader så den kan du har kvar inne ett tag till.

Busktomater passar bra att odla i kruka på altaner eller balkonger. Alla tomater dricker mycket vatten och älskar sol. 

Källa: odla.nu