Vad är resiliens
(och vad betyder det specifikt för ett samhälle)?

Resiliens betyder ordagrant förmågan att återhämta sig eller motstå olika störningar.
”Kapaciteten av ett system att kunna absorbera störningar och omorganisera under pågående ändringar så att det i stort sett kan behålla samma funktion, struktur och respons.” - resiliens är den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas.
Vad skapar resiliens i ett samhälle? Enligt Michael Lewis och Pat Conaty (The Resilience Imparative) är det dessa faktorer:
Även om likhet kan ge en känsla av gemenskap behövs mångfald i ett samhälle på många plan. Det kan handla om människor och kultur, men även landskap, företag eller ekonomiska modeller. Det måste bygga på vänskap och tillit, med hänsyn till att människor har olika egenskaper och behov för att hålla i längden.
Att bygga ett system i moduler undviker att dess komponenter är alldeles för beroende av varandra. Dels måste det vara möjligt för en del av ett system att misslyckas utan att övriga delar påverkas i för stor grad, dels hjälper det också med att förebygga att alldeles för mycket ansvar hamnar på enstaka personer eller grupper – det motverkar maktobalans och minskar samtidigt risken att personer bränner ut sig.
Ofta har de personer som är del av ett samhälle mycket bra kunskap om vilka förutsättningar som gäller för platsen de bor på, men är ibland inte riktigt medvetna om det. Det kan finnas en uppsjö av kompetenser och kunskap i ett samhälle, genom att nätverka och utforska vad man har att tillgå kan det visa sig vara lättare än väntat att genomföra idéer som vid första tanken kändes utopiska. Sociala nätverk och grupper i samhällen där människor är trygga med varandra och sina ledare har lättare att klara utmaningar.
Ett resilient samhälle behöver uppmuntra och värdesätta lärande, utforskning och anpassning efter förutsättningar. Samarbete ger bättre resultat än konkurrens, samhället i fråga tjänar med på att gemensamt komma på lösningar samt att genomföra de handlingar som krävs för att applicera dessa på verkligheten.
Vi klarar oss bättre om vi inte förlitar oss alldeles för mycket på centraliserade resurser och topp-styrning. Kaotiskt är i det här fallet bättre än effektiviserat, av samma anledning som modulariteten – om en del eller ett duplikat av ett system fallerar kommer andra delar och hela systemet fortsätta fungera ändå
Det är viktigt att få se effekterna av vad vi gör så tidigt som möjligt, om det ska finnas tillräckligt med tid att reagera. Många upplever att förändringar som de kan göra som enskilda individer har de en alldeles för liten påverkan, och att förändringarna som ska genomföras på global eller nationell nivå tar för lång tid för att omsättas. På den lokala nivån finns en chans att kunna agera fortare, samt med en större rörlighet.
- Medvetenhet om påverkan på ekosystemet
Ett resilient samhälle har i åtanke vilka effekter dess handlingar har på ekosystemet utifrån den påverkan det själv kan observera i sitt närområde, men också hur yttre omständigheter påverkar samhället i frågan, samt hur det i sin tur påverkar den övriga världen.