Smideskurs

Information

Människor har sysslat med hantverk i alla tider och det har varit avgörande för mänsklighetens utveckling.

Smideskursen är förlagd i den gamla smedjan vid Åseda hembygdsgård i Mörtelek och vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig att smida.

Kursinnehåll
Under denna smideskurs får du lära dig grunderna i traditionellt järnsmide vad gäller material, verktyg och teknik. Grundläggande teori och instruerande visning av kursledaren varvas med eget praktiskt arbete.

Du värmer järnet i ässjan och smider med hammaren ut det på städet. Du får lära dig att skapa enkla och vackra föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre ting.

Kursledare
Krister Petersson, Åseda. För snart 15 år sedan provade han på att smida i Åseda hembygdsgårds smedja i byn Mörtelek där man arrangerade en grundkurs. Krister blev fast direkt och använde smedjan i Mörtelek många gånger för att prova sig fram med olika tekniker, han har även provat på yxsmide på Gränsfors bruk. För ungefär fem år sedan så byggde han upp en egen smedja där en del av verktygen kommer från hans mormors far som grundade ”Klövefors liefabrik”. Historien om Klövefors smedja kan du se och läsa om på hembygdsgården där det finns en utställning med olika typer av liar.

Bra att veta
Medtag fika och tänk på att ha oömma kläder i bomull eller ull, ej syntet. I deltagaravgiften 2 150 kr ingår arbetsmaterial.

Det är också viktigt med dina skor som ska vara i läder eller ett par arbetsskor, ej gympaskor. Första träffen är söndagen 8 september 2024 mellan kl 15.00-18.00. Därefter söndagarna 15, 22 och 29 september 2024, samma tider.

Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Startdatum:

2024-09-08

Tid:

15:00 - 18:00

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

43739

Plats:

Åseda hembygdsgård Mörtelek 36431 Åseda

2 150 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Kronoberg