Läs och res, Finland i krig och fred

Information

I denna kurs lär vi oss om Finlands utveckling från en fattig del av Sverige till det rika kulturland det blivit idag, via många krig och vedermödor. Landet hörde till Sverige i mer än 600 år men många Hallänningar vet väldigt lite om Finland och dess historia. Svenska är faktiskt ett av Finlands två officiella språk. Många traditioner är gemensamma, samtidigt finns det pikanta olikheter bl.a beroende av att Finland var en del av Ryssland i drygt 100 år. Vi ses den 16/11, 1, 8 och 15/3

Målgrupp

Alla som är intresserade av Finland. Kräver inga förkunskaper men bra om man är intresserad av historia.

Mål

Efter kursen har du ökat kunskapen om Finland.

Innehåll

Vi träffas vid fyra tillfällen och kommer beröra följande:

* Träff ett: Finland som en del av Sverige; Ryska tiden, Finlands väg mot självständighet. Språkfrågan.

* Träff två: Det självständiga Finland; Mannerheim, vem var han, inbördeskriget 1918, mellankrigstiden, idrott och kultur, vinterkriget, fortsättningskriget, kriget i Lappland.

* Träff tre: Efterkrigstiden, den finska kulturen + industrin, vsb pakten, Finland efter Sovjetunionens fall

* Träff fyra: Christer Olausson kommer berätta om Sveriges ställning till Finland under de mörka krigsåren. Christer har varit verksam i försvarsmakten i 40 år och har ett stort intresse för historia. Träffen avslutas med frågor och reflektion.

* Eventuellt en resa till Finland som blir i mitten av maj 2025 som inriktar sig på finländsk konst och kultur , frivilligt att delta på den.

Studiematerial

Material som kursledaren gjort själv (ingår i totalkostnaden 700kr) + eventuellt ngn bok för "brevidläsning" (ingår inte).

Kursledaren

Carl Johan Hortling är en nybliven pensionär med stort intresse för historia. Han har ordnat flera utlandsresor under sin tid som lärare på Munkagårdsgymnasiet. Är finlandssvensk men behärskar finska språket. Bott i Sverige sedan 1986. Samt Christer Olausson som har 40 år i försvarsmakten och stort intresse för historia. Han har under årens lopp samlat på sig mycket intressant kunskap.

Startdatum:

2024-11-16

Tid:

10:00 - 14:00

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Lör

Arrangemangsnr:

10453

Plats:

Studieförbundet Vuxenskolan Bredgatan 5 30245 Halmstad

700 SEK

  • Kurspris

    650 SEK

  • Materialkostnad

    50 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Halland